Deel met je vrienden:

Het had wel iets hemels, de bekerwedstrijd gisteravond in Ter Apel. Door Harry de Groot bekwaam erheen gereden betraden we de speelzaal: een atelier, d.w.z. de schuur van een woning. De aanwezige schakers keken verbaasd op, totdat een van hen zei dat we aan de overkant werden verwacht: in een soort dorpshuis. Daar binnengekomen gaven alle aanwezigen ons een hand ter verwelkoming.

Add a comment

Onze kanjers
v.l.n.r. Johan Klinkhammer, Loek van der Hagen, Martien Visser en Paulo Valiente

Het is donderdag 13 april 2017. Het team van Haren & Oostermoer begint aan de NOSBO-bekerfinale tegen Hoogeveen. De gemiddelde rating van Hoogeveen is 2053; die van ons 1905. Zo op het oog een kansloze missie...

Ons team heeft zich goed voorbereid. Met veel zorg is het team samengesteld, een proces waar diverse leden aan hebben meegewerkt. Het blijkt zijn vruchten af te werpen. Na de reguliere partijen is de stand 2-2, zodat snelschaakpartijen de beslissing moeten brengen. In deze fase zijn onze helden in staat de tegenstanders met 2½-1½ terug te sturen naar Hoogeveen.

Let op dit verslag zal nog worden uitgebreid met materiaal aangeleverd door de spelers! Nu met analyse van Johan Klinkhammer!

Add a comment

Ofwel hoe kan het dat een beker-wedstrijd die zo duidelijk op een 2-2 tussenstand afstevent, toch nog in ons voordeel wordt beslist.

Stel je kijkt als teamleider tegen deze stellling aan. Jouw strijder heeft zwart....

Stelling na 45.... Pb8

Wit is Raymon Oord, zwart is Martien Visser. Engine-evaluatie +9. Het is logisch dat wij ons voorbereiden op het ergste. Martien volgt het advies van Paulo: "Gewoon blijven staan!" Ik heb geen idee wat dat zou moeten inhouden, maar kijk wat er gebeurt. Ik heb besloten, omwille van de beperkte tijd, geen uitgebreide analyse te geven.

Het komt hier op neer dat Raymon een paar keer de plank flink misgeslagen heeft. Uiteindelijk belanden we in een curieus eindspel waarbij na stukkenruil wit een loper en zwart een paard heeft. Dan gaat, ook voor de toeschouwersm geheel onverwacht het paard op h4 slaan en de loper op f7. Daarna wint Martien het eindspel. Dit eindspel was overigens remise. Wit moet 64. Lf5 spelen en niet 64. Lh5

Klik hier om de partij verder te spelen....

Add a comment

Van een bekerderby mag je wel spreken als het alleen een kwestie van het afrijden van de Meerweg is om in Eelde/Paterswolde te geraken.

Uw verslaggever komt afgelopen maandag om ongeveer 21.30 uur de gemeenschappelijke ruimte van het Else van der Laanhuis binnen en treft daar de volgende situatie aan.

Add a comment

Paulo geeft op

Het gezicht van Paulo spreekt boekdelen. Hij moet opgeven en daarmee verliest Haren & Oostermoer het bekerduel tegen Lewenborg.

Add a comment

De eerste ronde NOSBO beker van dit seizoen bracht Assen 2 naar 't Gorechthuis.

Op papier is Haren sterker, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we dit licht opvatten.
In feite komen we zo'n beetje met de sterkste opstelling.
In het begin loopt het allemaal goed. Aan het eerste bord speelt Rieks Taal tegen Anne het Tweepaardenspel in de nahand. Hij speelt hier een wat tamme variant met Ld3 i.p.v. Le2. Zoals hij tijdens de analyse aangeeft: "Ik heb een pion, zwart krijgt aanval en ik probeer het uit te zingen." Anne speelt energiek en dan ziet Rieks een petit-combinaison over het hoofd waarbij hij zijn pion voordeel weer moet inleveren. Maar dat betekent wel dat Anne heel actief staat en wit weinig meer in de melk te brokkelen heeft. Dat was makkelijk 1-0. (Naspelen)

Add a comment

Nosbo beker tegen StauntonMet correctie en de partij van Conrad
In de eerste wedstrijd voor de NOSBO beker competitie moest Haren aantreden tegen Staunton 3. De wedstrijd werd uiteindelijk met 3-1 gewonnen. Dit zou kunnen duiden op een makkelijke overwinning, maar dat was niet het geval...

Add a comment

Afgelopen vrijdag speelde Haren in de tweede ronde van de KNSB beker tegen Deverter Schaakgenootschap Pallas. In het begin zag het er allemaal nog goed uit. Toen Anne een gunstige stelling door zijn vingers liet glippen, ging het bergafwaarts.

 
Add a comment

Met een verzwakt team vertrok het derde naar Groningen om het daar op te nemen tegen het 3e team in het kader van de NOSBO beker.

Na de gewone partijen was de stand 2-2 en moest er worden gevluggerd. Toen werd het weer 2-2 en viel het vierde bord van de gewone partijen af. Toen stonden we toch nog met lege handen. Maar we kunnen wel zeggen dat we ons kranig hebben geweerd.

Add a comment

Afgelopen vrijdag is het bekerteam er niet in geslaagd te stunten in de KNSB-beker. Eersteklasser Philidor uit Leeuwarden trok na een 2-2 eindstand bij de reguliere partijen, bij het vluggeren met 2½-1½ aan het langste eind.

Haren kon in deze thuiswedstrijd gewoon met de eerste vier spelers van het eerste team aantreden. Zelfs Anne Haitsma (5e bord-speler) was er in geval hij moest invallen. Philidor kon, alhoewel niet op volle oorlogssterkte, toch een formidabel team opstellen, met Migchiel de Jong (die dichtbij een IM-titel is), Eddie Scholl, Jippe Kamstra en Gert-Jan Rauw.

Add a comment

Dinsdagavond heeft het KNSB Beker team van Haren 1 een eenvoudige overwinning behaald op het team van Spassky's. Zonder Bert, maar met Anne werd een 3-1 overwinning behaald.
Update: partijfragmenten toegevoegd

Het team bestond uit Paul van Linde, Jeroen Weggen, Wiebe Wielenga en Anne Haitsma.

Add a comment

Na een ongetwijfeld zeer efficiënte route door de landerijen tussen Haren, Glimmen en Veendam (soms heb je geen idéé waar je rijdt als je zo’n navigatiesysteem blindelings vertrouwt) legden we al snel aan bij wijkcentrum de Dukdalf. De Veendammer jeugd had al gezorgd voor een lekker opgewarmde zaal waar de zuurstof zo’n beetje op was en enige penetrante luchten hingen Maar gelukkig kon er een raampje open en klaarde de lucht snel op

Add a comment