Deel met je vrienden:

De Haren Challenger startte in het verleden als Super Cup en later als de Jannes Bokaal. Het is een jaarlijks toernooi gestart door wijlen Bob Romijn. Het doel is de jonge garde van schaakclub Haren tegenstanders van formaat te geven. Het toernooi telt 7 ronden die in principe gespeeld worden op de KNSB-zaterdagen over het gehele seizoen. Er wordt gespeeld in een groep. Het toernooi mag zich verheugen in een brede belangstelling. Vele spelers zien we elk jaar weer terug. Na het overlijden van Bob, heeft Bart Romijn de organisatie overgenomen.
Thans is de organisatie in handen van Harry Gielen. Alle informatie, waaronder de eindstand van de editie 2016/17, over het toernooi is te vinden op de toernooisite: Postillion Haren Challenger.

Hoewel we vol goede moed de zesde editie van de Postillion Haren Challenger op de rails hadden gezet, moeten we het toernooi afgelasten.

Er hebben zich te weinig spelers aangemeld. Deelname aan de nieuwe klassen van de KNSB was te aantrekkelijk voor een flink aantal "vaste" deelnemers.

Het bestuur gaat zich beraden of er voor volgend seizoen misschien een andere opzet kan worden gekozen. Helaas, maar 

Postillion Haren Challenger gaat NIET door

 

 

Add a comment

Leandro Slagboom

De 11-jarige (!) Leandro Slagboom uit Leeuwarden werd vanmiddag de eerste deelnemer van de Postillion Haren Challenger die erin slaagde zowel de NOSBO-jeugdbeker, als ook de algemene titel in de wacht te slepen. Tijmen Hofstra behaalde net als Leandro 6 punten uit 7 partijen. Leandro had echter sterkere tegenstanders gehad. 

Add a comment

Jan Torensma (l) tegen Majid Hashemy

In de stand voor het ingaan van de zesde ronde, stonden elf spelers op een punt of minder van de koploper. Het beloofde heel spannend te worden. Echter in de partijen aan bord 1 en 2, gaf een van de spelers al zeer snel een stuk weg. Beiden speelden weliswaar door, maar er viel geen eer aan te behalen. Majid Hashemy verloor snel van Jan Torensma en Tristan van der Schaaf ging ten onder tegen Tijmen Hofstra.

Daarentegen was de partij tussen Marrit Adema en Leandro Slagboom ging op het scherpst van de snede. Marrit kreeg het betere van het spel, maar toen er toegeslagen moest worden ging het mis. Zo schaarde Leandro zich bij de kopgroep samen met Tijmen Hofstra en Jan Torensma.

Add a comment

Tijmen feliciteerd Majid

Dat was de grote vraag tijdens deze ronde. Tijmen stond aan de leiding met 4 uit 4! In de vijfde ronde van de Postillion Haren Challenger was zijn tegenstander Majid Hashemy. Voor de partij was Majid overtuigd van zijn kansen. Maar zou hij deze ook waar kunnen maken. Het werd een spannende partij met spel geheel in de lijn van Tijmen. Snel spelen, opportunistische keuzes, kortom wat je kon verwachten. Maar dit brak Tijmen toch op. Hij kreeg in feite een kansrijke stelling, maar vergooide deze door te haastige zetten. 

Klik hier om de partij na te spelen

Add a comment

20171104-130448-6239

In de eerste ronde van een Zwitsers toernooi is het hoge elo tegen lage elo. In de tweede ronde is het wat minder, maar vaak zijn hier de elo-verschillen ook nog aanzienlijk. Toch viel dit aan het verloop van de partijen niet te zien. Erger nog, in een aantal partijen stond eerst de ene partij op winst en later de andere. Ik noem dit jojo-partijen. Johan Zwanepol noemt het wipwap-partijen.

Add a comment

Jong tegen Oud

 Jong tegen oud: Eva Molanus (11 jaar) tegen Henk Seijen (84 jaar)

In de eerste ronde van de Postillion Haren Challenger hebben een aantal jonge schakers hun oudere tegenstanders flink aan het denken gezet.
In een aantal gevallen kwamen regelrechte verrassingen op het bord.
Zo won Leandro Slagboom van voormalig winnaar van dit toernooi, Stef van Kesteren.
Vincent Richtering Blenken Raaijen dwong een remise af tegen de winnaar van vorig jaar, Ruurd Kunnen.

Add a comment

De inschrijving voor ons gezellige toernooi is weer geopend. De eerste ronde vindt plaats op zaterdag 7 oktober 2017.

Uitgebreide informatie vind je op toernooi-aankondiging

Add a comment
Ruurd Kunnen, winnaar Challenger Loek van der Hagen, winnaar NOSBO Challenger
Ruurd Kunnen
winnaar Postillion Haren Challenger
Loek van der Hagen
winnaar NOSBO Challenger

De bekers van de 4e Postillion Haren Challenger zijn uitgereikt aan Ruurd Kunnen en Loek van der Hagen.

Ruurd won het toernooi overtuigend met 6 uit 7: vijf overwinningen, een remise en een bye. Bovendien speelde hij tegen alle directe concurrenten, dat is niet altijd zo. Gedeeld tweede t/m vierde werden Raymon Oord, Loek van der Hagen en Stef van Kesteren.
Loek van der Hagen mocht de NOSBO Challenger-beker in ontvangst nemen. Deze beker is door de NOSBO beschikbaar gesteld voor de sterkte speler onder 18 jaar.

Add a comment

Henk en Han schaken thuis

In de week voor de vijfde ronde had Han Meijer enorme pech. Twee lumbale wervels waren ingezakt en Han was aan huis gekluisterd. Gelukkig nam zijn tegenstander, Henk van der Meer het sportief op en ging akkoord om bij Han thuis te spelen. Het was gezellig. Henk won.

In de speelzaal werd hard gestreden om zich te voegen bij de koplopers. Koploper Stef van Kesteren hield Raymon Oord op remise. Loek van der Hagen ging tegen Ruurd Kunnen volop in de aanval. Ruurd verdedigde zich goed en trok aan het langste eind.

Er zijn nu twee spelers met 4½, twee met 4 en negen met 3½. Uit deze groep zal de winnaar wel komen. In de strijd om de NOSBO Challenger zijn Raymon, Loek en Thijmen de kanshebbers.

Add a comment

De tweede ronde was een uur verschoven om spelers (en de wedstrijdleider) in de gelegenheid te stellen de crematie van Heinse van Houten bij te wonen. Heinse overleed eerder deze week. De ronde begon met een minuut stilte.
Daarna ging de ronde van quitte. Er waren een flink aantal interessante partijen.

Add a comment

Zaterdag begon de vierde editie van het Postillion Haren Challenger. Dit toernooi heeft twee doelgroepen: jonge spelers die het Grand Prix-toernooi zijn ontgroeid en (oudere) spelers die geen KNSB spelen. Als bovengrens wordt een rating van om en nabij de 1900 gehanteerd. Het toernooi is weer goed bezet met een mooie mix van jong en oud.

Jong en oudDe eerste ronde van een toernooi met indeling met het Zwitsers systeem is vaak ‘saai’. Wie kent het niet? Even snel langs de uitslagen… ziet het rijtje rechts er zo uit: 1-0, 0-1, 1-0, 0-1, 1-0 enz? Dan is er niets bijzonders gebeurd.
Een ander patroon zoals 1-0, 1-0, 1-0 of 1-0, ½-½, 1-0, spot je direct.

Add a comment

Schaakvrienden en vriendinnen,

Er staat een nieuwe aflevering op stapel. Het toernooi begint dit jaar iets later (november) i.v.m. een vakantie.

Er is een dag bijgekomen die geen KNSB-zaterdag is: 14 januari.

De datums zijn:

  1. zaterdag 5 november 2016
  2. zaterdag 26 november 2016
  3. zaterdag 17 december 2016
  4. zaterdag 14 januari 2017
  5. zaterdag 4 februari 2017
  6. zaterdag 11 maart 2017
  7. zaterdag 1 april 2017.

Schrijf je allemaal snel in via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !

Lijst van deelnemers

Add a comment

winnaars

Link naar eindstand 

Add a comment

Willem Sipkema en Marcel Pouw tegen het einde van de partij

Na vijf ronden gaat Willem Sipkema stevig aan kop met 5 uit 5. In de geschiedenis van het Challenger toernooi is zo'n start nog niet voorgekomen! De vraag is natuurlijk, wie gaat Willem van de overwinning afhouden? In de volgende ronde wacht hem Raymon Oord. We kijken er naar uit!

Er waren in deze ronde een paar partijen die met veel aandacht werden gevolgd. Zo speelde Frans Vermeulen voor het eerst tegen zijn protégé Machteld van Foreest. Het werd heel spannend (zie verder). Dan was er de partij van Willem Sipkema tegen een verlate Marcel Pouw. Ook spannend!

Add a comment

Sybrand en Gerbert aan het begin van hun partij
Bij aanvang van de zesde ronde ging Gerbert Leeftink alleen aan de leiding. De andere spelers werden opgeroepen om Gerbert in te halen. Nou dat is gebeurd! Gerbert  verloor in een enerverende partij tegen clubgenoot Sybrand Houtsma (link). De achtervolgers grepen hun kans. Jeroen Groot versloeg Andreas Tasma en Raymon Oord won van Sophie Welling. Sybrand, Raymon en Jeroen gaan nu aan de leiding met 5 uit 6. Ongetwijfeld zal de winnaar (of winnaars) uit dit trio komen.

Add a comment

Op de voorgrond zien we Paul Zilverberg (opkijkend) en Boudewijn Hoogeboom (aan het denken), afgelopen zaterdag bezig aan hun partij in de wat later zou blijken de laatste partij die nog aan de gang was. Boudewijn stond in het verre eindspel een stuk voor, maar zag met de beperkte bedenktijd die hij nog overhad niet zo snel hoe hij dit tot winst moest voeren.
Toen we bij het opruimen op zoek waren naar het laatste analysebord en stukken, bleken die beneden die in gebruik te zijn door coach Gérard de Nooijer en spelers van FC Dordrecht dat de volgende tegen FC Groningen moest spelen! Er stond een echte voetbalschaakstelling op het bord met een vliegende keep (lees: wandelkoning) die op g5 werd matgezet.

Add a comment

In de derde ronde van Haren Postillion Challenger eindigden slechts 4 van de 23 partijen in remise. De remises vielen met name aan de top. Van de groep achtervolgers die met elkaar de strijd aanbond, was de overwinning van Tycho Bruggink op Ruurd Kunnen het meest opmerkelijk. Tycho Bruggink meldt zich daarmee als kanshebber voor de NOSBO Challenger trofee. Tycho won na een fel middenspelgevecht.

Ruurd (links) tegen Tycho

Add a comment

Er waren weer heel wat spannende partijen te zien in de tweede ronde. Daarbij speelden weer diverse jeugdspelers een grote rol.

De langste partij van deze ronde

De partij tussen Dick Dalmolen en Jeljer Dijkstra was de langste van de ronde. En er zat een 'dramatisch' moment in. In deze stelling heeft Jeljer een paar mooie pionnen op de damevleugel, terwijl hij de vrijpion van wit goed onder controle heeft. Het lijkt een kwestie van tijd....

Add a comment

Op de zonovergoten zaterdag 1 november ging de tweede editie van het Postillion Haren Challenger van start. Met een recordaantal deelnemers van 53 schakers kon het prijzengeld flink worden verhoogd. De eerste prijs ging van 200 naar 300 euro.

Het toernooi richt zich op spelers die (nog) geen KNSB-competitie spelen. Met name de jonge schakers die het Grand Prix-circuit zijn ontgroeid vinden hier een interessant deelnemersveld. Dat betekent veel ouderen tegen jongeren in de paringen zaterdag. Veelal heeft de oudere speler de hogere rating en mag verwacht worden dat de jongere het onderspit delft. Maar dan blijkt dat de (lage) rating van de jongere speler nogal eens misleidend kan zijn. Zaterdag waren er dan ook een aantal aangename verrassingen.

Thijmen Bourgonjen

De grootste verrassingen kwamen van de twee Thijmens. Thijmen Bourgonjen (foto boven) versloeg Tim Loos in een heel ingewikkelde partij. Klik hier om de partij tussen Tim en Thijmen na te spelen.

Add a commentDe tweede editie van het Postillion Haren Challenger is op zaterdag 1 november van start gegaan met een recordaantal van 53 deelnemers. 

Alle informatie over het toernooi is te vinden op de toernooisite: http://www.schaakclubharen.nl/toernooi .

Add a comment