Deel met je vrienden:Bovenstaande diagramstelling kwam gisteravond op het bord in de wedstrijd tussen de NOSBO-viertallen van Haren I en Groninger Combinatie V in de Viertallen A. Als u wilt weten hoe dit afliep lees dan door.

Add a comment

Van 1982 tot en met 1985 speelde de schaakclub er: het gebouw van de Nederlands Gereformeerde Kerk, tegenwoordig De Hoeksteen genaamd, aan de Pieter Wierengaweg. En afgelopen zaterdag wederom: nu voor de KNSB-wedstrijd tegen SchaakCombinatie Leeuwarden.

Add a commentU las, geachte lezer dezes, in de kop misschien 'rimpelloze overwinning', maar dat was afgelopen zaterdag zeker niet het geval in de wedstrijd tegen SISSA 3. Het derde team van SISSA is een team van nieuwe leden die nog geen rating hebben en waarvan de sterkte derhalve moeilijk is in te schatten.

Add a commentBovenstaande bijzondere diagramstelling komt uit de partij van Paulo die hij afgelopen zaterdag speelde tegen Sandro Sweet in de wedstrijd in de 5e klasse A tegen Groninger Combinatie 5. Enkele zetten later kon hij het zwarte paard op b3 confisqueren en met zijn winstpartij had hij een belangrijk aandeel in het gelijkspel dat uiteindelijk op de borden kwam.

Add a comment

Afgelopen maandagavond togen Jan, Matthijs, Kees & Wilbert naar het van de asielzoekersopvang bekende dorp Ter Apel voor de wedstrijd tegen Westerwolde. De eerste wedstrijd in de NOSBO-klasse 2B, die door corona in een kort tijdsbestek wordt afgewerkt, was met 1½-2½ verloren gegaan tegen Assen III.

Add a comment

14 december. We gingen schaken in Onna. Dat schreef Carla tenminste. Ik  nam aan dat de plaatsnaam een product was van onvermoede dyslexie van onze chauffeur en teamleider.  Het zou wel Ommen moeten zijn. Van Morra had ik ook wel eens gehoord.

Add a comment


Deze zaterdag was zaal 4 van het Nescio Hotel nagenoeg vol met schakers in verband met drie KNSB-wedstrijden van Haren & Oostermoer 1, 2 & 3.

Door allerlei omstandigheden was het niet gelukt om alle teams vol te krijgen, maar degenen die er waren zetten hun beste beentje voor.

Add a comment

Hoe kun je verliezen en tegelijk winst boeken? Dat zit zo.
We zijn ons derde KNSB-team gestart om talentvolle jeugdspelers de kans te geven zich te ontwikkelen en datzelfde geldt ook voor Wilbert die voor het laatst in zijn lagereschooltijd heeft geschaakt. Het regelmatig spelen van serieuze partijen moet winst op de langere termijn opleveren.

De eerste ronde in klasse 6A bracht ons zaterdag naar Winterswijk. Dat klinkt als ver en ver weg, maar in de praktijk viel dat reuze mee en de ontvangst in het Zonnebrinkcentrum was allerhartelijkst.

Add a comment

Niet heel veel later nadat ik rond half drie onze speelzaal in het Nescio Hotel betreed, tekenen Mario en tegenstander Henk van Putten de vrede. Mario mag hier niet ontevreden over zijn, want op het oog staat hij in de slotstelling iets minder.

Niet lang daarna krijgt debutant Tijmen een remiseaanbod van Peter Bodewes. De partij is, na het gebruikelijke snelle spel van Tijmen, in een gelijke eindspelstelling beland en na overleg met teamleider Andreas besluit Tijmen het aanbod aan te nemen.

Add a comment

Terwijl aan de ene kant van de benedenzaal van het Denksportcentrum Haren & Oostermoer 1 knap koploper Spassky's aan de zegekar bond, speelde Haren & Oostermoer 2 aan de andere kant zijn vierderondewedstrijd in de 5e klasse A tegen Groninger Combinatie 5.

De wedstrijd begon voortvarend voor ons met een overwinning (partij naspelen) van Majid op Wim Krijnen:

Add a comment

We schrijven het schaakseizoen 1997/1998. Haren I komt uit in de KNSB-klasse 2A, waaruit het met 5 matchpunten degradeert. Ook Haren II speelt landelijk: in klasse 3B. Door een 5½-2½-overwinning in de voorlaatste ronde tegen WSG uit Winterswijk heeft het team zich nagenoeg veiliggespeeld.

In de Harener Toorn van juli 1998 staat het volgende verslag van Bob Romijn van de laatsterondewedstrijd in Nijmegen:

Hardenberg - Haren II

Met een beetje spanning in de benen gingen wij op weg naar Nijmegen voor de laatste (én gezamenlijke) ronde van dit seizoen. Om half tien stond een bus voor het station in Groningen gereed om met zes teams op pad te gaan. Voor haast alle teams stonden er veel belangen op het spel. Van de drie Unitas-teams kon Unitas I kampioen worden en Unitas II promoveren. SISSA moest van Amersfoort winnen om de kampioensvlag te kunnen hijsen. Ons 1e team zou bij verlies tegen Amstelveen en winst van Apeldoorn tegen VHS de klos zijn. Gelukkig was ons 2e haast veilig. Alleen bij winst van Drienerlo en WSG zouden zij degraderen.

Add a comment

Afgelopen zaterdag werd de laatste ronde van de NOSBO competitie gespeeld in Zuidlaren. Gezamelijk, d.w.z. Promotieklasse, 1e Klasse A en 1e Klasse B. Voor ons team Haren & Oostermoer 2 stond er weinig op het spel. Aangezien de tenniscompetitie in volle gang is, moesten we twee spelers missen, Tomas Hiemstra en Carla Graafland. Gelukkig waren er (goede) invallers. Het werd uiteindelijk een ruime 6½-1½ overwinning op Hoogeveen 2. Wel opmerkelijk, want de gemiddelde rating van beide teams ontliep elkaar niet veel 1614 vs 1594.

Add a comment

Middelstum uit, altijd lastig... Gelukkig was net de zomertijd ingegaan. Nu kwamen we voor de verandering eens met daglicht op de mooie Borg Ewsum aan.

Zoals wellicht bekend laat de verlichting in delen van de speelzaal te wensen over. Bijna had ik Hans de Graaf die ik het donkere deel zat, toegefluisterd: "Goed dat jouw stukken wit zijn, die kan je nog zien. Let op die andere zijn moeilijk te zien, die zijn zwart..."
In een gezellige atmosfeer begonnen we aan een mooie wedstrijd...

Even bij Loek kijken…
Even bij Loek kijken…

Add a comment

De teams aan de start
De teams aan de start

Naar de match van het eerste team van Haren & Oostermoer tegen de koploper in de promotieklasse, Groninger Combinatie 4, werd reikhalzend uitgekeken. In de weken ervoor circuleerden e-mails met beschouwingen over de mogelijke tegenstanders en opstellingen. Nou, de verwachtingen werden niet beschaamd. Het werd een uitermate spannende wedstrijd die eindigde in een 4½-3½ overwinning voor de onzen.

Add a comment


...doorschrijven. Denk maar aan hoe Harry de Groot met zwart in een Pirc een pion wint. Maar dan ziet hoe alle witte stukken van Geert ten Hietbrink op hem afkomen en een dubbele aanval een eind aan alles maakt.

Je moet doorschrijven. Denk maar aan de partij van Majid Hashemy tegen Wim Fokkens. Hoe daar alles wordt dichtgeschoven als in een dampartij. Dat Majid zijn sterke paard afruilt tegen een hopeloze loper, maar dat het dan ook gewoon remise wordt.

Add a comment

De partij begint eigenlijk al voor de eerste zet, door vertraging begon de helft van ons team met twintig minuten minder op de klok. Er kan alleen maar gespeculeerd worden over hoe het anders had kunnen lopen met normale bedenktijd. Dat geeft alleen maar aanleiding tot zweverige psychologische speculaties waarmee voetbalkenners in analyseprogramma's goede sier maken. Het leidt in het beste geval tot goede boulevardjournalistiek, met nog altijd één nadeel: dat ik boulevardjournalistiek niet zo'n verheffende bezigheid vind. :-)

Ik besloot in ieder geval om intuïtiever te spelen dan gebruikelijk. Het pakt goed uit, maar had ook anders kunnen lopen. Belangrijker is dat ik niet zenuwachtig was.

Add a comment

 

Hier een analyse van mijn strakke winstpartij aan bord 2. Ik speelde voor mijn doen snel: toen mijn tegenstander op zet 28 opgaf, had ik nog 35 minuten op de klok, Broertjes nog een kwartier. Ik vond het ook mooi om namens Maarten (die hier aanwezig was als toeschouwer) revanche te nemen op Broertjes na het debacle van vorig seizoen in Coevorden.

Deze partij beschouw ik, ondanks een gemiste kans in de opening, als een van de beste die ik in de afgelopen paar jaar gespeeld heb.

Add a commentIn de viertallencompetitie speelde Haren op 10 februari tegen een heus SISSA-damesteam, de SISSA sisters!

Er waren drie goede redenen om de wedstrijd met vertrouwen tegemoet te zien: 1. Zij zijn vrouwen en wij mannen en, zoals good old Donner meer dan overtuigend heeft beargumenteerd, kunnen vrouwen niet schaken. 2. Wij staan bovenaan en zij onderaan in de competitie. 3. Het ratingverschil is enorm. Bart heeft 356 ratingpunten meer dan zijn tegenstandster. Andreas heeft 77 ratingpunten meer dan zijn tegenstandster. Ondergetekende heeft 265 punten meer dan zijn tegenstandster. Majid heeft 256 punten meer dan zijn tegenstandster. Een makkie dus…

Add a comment

Teamleider Andreas moest voor de 4-tallenwedstrijd 3 invallers regelen, maar die werden in de personen van Anne Taeke Meijer, Maarten Roorda en Edwin Zuiderweg gelukkig gevonden. Aan de eerste 3 borden waren de ratingverschillen groot in ons voordeel en dat leidde aan bord 1 (Edwin) en bord 2 (Andreas) tot partijen die al snel beslist werden.

Mijn tegenstander vergiste zich in de theorie en gaf daardoor op zet 5 pardoes een stuk weg. Daarna ging de winstvoering een beetje stroef, maar uiteindelijk kreeg ik de vis op het droge.

Add a comment

De inhaalwedstrijd van H&O 2 - Scepu uit de eerste ronde van klasse 1A was door omstandigheden uitgesteld. In de nasleep van de afgelasting was het lastig gebleken een datum en een locatie te vinden. Na enkele organisatorische problemen was het op 6 januari 2017 eindelijk zover. Speellocatie werd het gebouw van Torion aan Kerklaan 5 te Haren, daar onze huidige speellocatie gesloten was. Gewoonlijk kan bij dit soort wedstrijden een beroep worden gedaan op een wedstrijdleider die op hetzelfde moment intern speelt. Deze optie was niet voorhanden. Daarom besloot ik als wedstrijdleider de wedstrijd bij te wonen.

Add a comment