De winnende school....

De eindstand van het toernooi: klik hier.
Het scholenklassement: klik hier.
Het groepenklassement: klik hier.
Alle foto's van Harry Gielen: klik hier.

Net als vorig jaar heeft de Sint Nicolaasschool het Basissschoolkampioenschap van de gemeente Haren gewonnen. Ondanks dat er door een andere schoolactiviteit trouwe deelnemers ontbraken, had de school genoeg schaakkracht over.

Tycho en Jelle van Kuiken maakten weer deel uit van het winnende team. De andere punten werden binnengehaald door Yvar Hazenberg en Silvan Heijnen. Opnieuw een heel jong team. Jelle en Yvar zitten in groep 6 en Silvan zit in groep 4. Vorig jaar was Silvan een onbekend talent die door diplomazwemmen een deel van het kampioenschap moest missen. Nu deed hij al mee in de top van het klassement. In totaal haalde het team 46 punten.

Cnv0007

De tweede prijs ging naar De Rieshoek uit Noordlaren. Nathan de Vries, Maartje Overduin, Thorwald Bossewinkel en Luuk Haayer haalden samen 39 punten. Een heel knappe prestatie. Zij zijn geen van allen lid van de schaakclub. Wel hebben zij van te voren op school getraind en zo te zien met resultaat. De Brinkschool werd derde met 35 punten. Dit team bestond uit Harmen de Beurs, Bart en Bram Nanninga en Thijs Bossewinkel.

Cnv0006

OBS de Linde en CBS de Marke deden enthousiast met veel kinderen mee maar vielen buiten de prijzen. Gastschool De Wissel had, omdat één leerling het toernooi vergeten was, een speler te weining om mee te dingen in het scholenklassement.

De Sint Nicolaasschool en De Rieshoek mogen op 5 maart meedoen aan het Provinciaal Kampioenschap van Groningen.

In het individuele toernooi ging de strijd vooral tussen de broers van Kuiken. Na 5 rondes hadden zij nog alle partijen gewonnen en moesten zij tegen elkaar. Zij speelden een afgesproken remise. Dat hield een risico in. Silvan had weliswaar in ronde 5 van Tycho verloren maar in de laatste, 7e ronde, won hij verdienstelijk van Jelle. Hiermee werd Tycho winnaar van het toernooi met 6½ uit 7 en Silvan tweede met 6 uit 7. Jelle eindigde op een gedeelde derde plaats. Die plaats deelde hij met Nathan de Vries en Maartje Overduin. Nathan was de beste niet-clubschaker. Hij kreeg hiervoor als extra prijs een Raindropchess-spel uitgereikt door Jozias Hillekamp. Jozias, de "uitvinder" van het spel, had deze prijs beschikbaar gesteld voor het toernooi.

Cnv0001

In het groepenklassement was Bochra Fray de enige deelnemer uit groep 3. Zij was net als vorig jaar de jongste deelnemer. Omdat haar resultaat meetelde voor groep 4, viel zij echter buiten de prijzen. Groep 4 was sterk bezet. Silvan Heijnen werd er eerste met 12 punten. Ook de nummers 2 en 3, Terrence Hazenberg en Bram Nanninga deden het gezien hun leeftijd erg goed met ieder 8 punten.

Cnv0002

Van groep 5 was er vreemd genoeg maar één deelnemer. Chakiel Fray was hiermee automatisch eerste van zijn groep. Hij haalde 4 punten.

Cnv0004

In groep 6 was Jelle de beste speler met 11 punten, gevolgd door Yvar met 10 punten. Harmen de Beurs werd derde, ook met 10 punten.

Cnv0003

Jehan Paul Koch werd met 10 punten de winnaar van groep 7. Bart Nanning werd tweede. ook met 10 punten. Thorwald Bossewinkel werd derde met 9 punten.

Cnv0005

In groep 8 was er een grote verschuiving in vergelijking met vorig jaar. Olivier van Os won vorig jaar in groep 7 met twee punten meer dan Tycho van Kuiken. Nu had Olivier een mindere dag en eindigde in de middenmoot. Tycho werd eerste met 13 punten. Nathan de Vries werd tweede met 11 punten. Maartje Overduin, die vorig jaar in de middenmoot eindigde, werd nu verdienstelijk derde, ook met 11 punten.

Het toernooi werd dit jaar gespeeld op de OBS de Wissel. De afgelopen jaren hebben we gebruik mogen maken van prachtige speelzalen op diverse scholen. Toch lijkt het of het iedere keer weer mooier kan. Deze ruimte in de school was heel erg geschikt. Voor het eerst konden we de indeling laten zien met behulp van een beamer. Hoewel het in het begin moeilijk was om de indeling goed in beeld te krijgen, gaf het daarna veel rust. De deelnemers hoefden zich niet te verdringen bij een papieren uitdraai. Tussen de partijen door waren er stripboeken en konden de kinderen raindropchess spelen met uitleg van Jozias Hillekamp. Er werd dankbaar gebruik van gemaakt.