Deel met je vrienden:

Beste clubgenoot,

Het lijkt me hoog tijd om elkaar weer eens op een gezellige manier te ontmoeten, ook al moet dat nog online. Onlangs heb ik het uitstekende boek The Complete Chess Swindler, van David Smerdon, doorgewerkt en ik wil graag een aantal inzichten delen.

Add a comment

Sinds december 2017 is de rubriek Harener Schaakstelling weer in ere hersteld, nu in het Harener Weekblad. Dit zijn altijd spectaculaire fragmenten uit verleden en heden van partijen van leden van onze club.

Schaakstelling 38 (november 2018)

Wit aan zet.

Een spectaculaire stelling: de witspeler heeft zojuist zijn dame geofferd maar hoe komt hij als winnaar uit de strijd?
Stuur de goede oplossing o.v.v. naam, adres en leeftijd naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Add a comment


Wit aan zet: # in 3

Het is duidelijk dat het mat-teken (#) er eerder was dan de hashtag (#), het voorvoegsel dat wordt gebruikt om berichten eenvoudig te vinden op socialmediawebsites.

Met enige (on)regelmaat plaatsen we een #-opgave op de site. De oplossing van de vorige #-opdracht staat hieronder.

Add a comment

Vrijdagavond 19 september beginnen om 18.30 uur zeven deelnemers met hun eerste van acht schaaklessen.

Cursusgever Peter Bodewes behandelt alle facetten van het schaakspel: alle spelregels, spelfases, de voordelige ruil, het verdedigen tegen schaak, de dubbele aanval, de penning, het aftrekschaak, matzetten en nog veel meer.

Add a comment

Dit is altijd de grote vraag tijdens een schaakpartij. Andreas Tasma brengt a.s. vrijdag wat licht in het duister.

Kom allemaal naar zijn training die vooraf gaat aan de bekercompetitie!!

Add a comment

Vrijdag heeft Anne Haitsma het een en ander verteld over eindspelen met lopers van ongelijke kleur.

Anne

Add a comment

Afgelopen vrijdag heeft Frans Hindriks een onderhoudende lezing gehouden: Gedurfde Dame-offers.

Aandachtig publiek bij de lezing van Frans 

Aansluitend werd de vierde ronde van de beker gespeeld. Kees Romijn greep de leiding van het klassement door twee (benauwde) overwinningen op Carla Graafland.

Add a comment

Het nieuwe jaar begon goed met een training van Jan Auke Hovius.

In het kader van het thema "Kansen herkennen in het middenspel, verbeter je tactische vaardigheden” liet hij ons een aantal interessante stellingen zien en oplossen.

Daarna werd een ronde voor de beker gespeeld, de uitslagen staan bij Stand beker vermeld.

Add a comment

Thomas Wigmans geeft lezing

Vrijdag heeft Thomas Wigmans een lezing gegeven over een ingewikkeld eindspel met allerlei verrassingen die in de stelling verborgen zaten.

Daarna bonden slechts acht spelers de strijd aan met twee rapidpartijen. Wellicht dat Sint en Zwarte Piet hier debet aan waren. Het kan ook het slechte weer zijn geweest...

De volgende lezing (en bekerronde) is op vrijdag 3 januari 2014.

Add a comment

Tim Loos geeft lezing 

Vrijdag heeft Tim Loos de eerste training verzorgd van het nieuwe seizoen. Het onderwerp: "Eindspel-bits" (Wat je van het eindspel wilde weten, maar niet durfde te vragen).

Daarna bonden twaalf spelers de strijd aan met twee rapidpartijen tegen elkaar. Volle winst werd behaald door Kees Romijn, Harry Gielen, Vincent Wolters, Johan Mostertman en Tim Loos. Volgende ronde is op 6 december.

Add a comment

Vrijdag 8 november start de bekercompetitie. Tim Loos verzorgt de eerste training.

Onderwerp van de training van Tim: "Eindspel-bits" (Wat je van het eindspel wilde weten, maar niet durfde te  vragen.)

Kom allemaal!

Add a comment
Vrijdagavond heeft Frans Hendriks een onderhoudende lezing gehouden over zijn ervaringen met het Benko gambiet. Er waren veel belangstellenden die aan het einde lovend spraken over hetgeen Frans hen had vertellen had. Daarna werd er weer om de beker gespeeld. De broers Conrad en Johan Mostertman leiden het klassement.
Link naar fotoalbum
Add a comment

KeesKees Romijn besprak afgelopen vrijdag vier simultaanpartijen. In het verre verleden speelde onze clubgenoot Dr. J.J. Boerma twee keer tegen GM Prof. dr. Max Euwe. Dit was in 1952 (Simultaan in "Ons Centrum") en in 1978 Simultaan (Gasunie-toernooi). Dat er in een simultaan nog wel eens een punt valt te behalen, bewees de tweede partij. Deze werd gewonnen door Boerma.

Add a comment

A.s. vrijdag wordt de tweede ronde gespeeld van de interne bekercompetitie. Hieraan vooraf geeft Kees Romijn een training met de intrigerende titel "Simultaan schaken tegen een grootmeester".

 

Add a comment

Johan voor het demonstratiebord

Op de avond van de eerste ronde van de bekercompetitie vertelde Johan over zijn ervaringen op het toernooi van Barcelona, afgelopen zomervakantie. Hij speelde er 10 partijen tegen voornamelijk Spanjaarden met zeer mooie namen. Alle tegenstanders hadden een hogere rating dan hijzelf.

Add a comment

Ook dit seizoen is er weer de moglijkheid schaaktraining te volgen. Er komt een training voor spelers met een rating tot ongeveer 1700 en een training voor spelers met een hogere rating. De training tot 1700 wordt net als afgelopen jaren gegeven door Peter Bodewes.

Add a comment