Deel met je vrienden:


In memoriam


Onlangs bereikte ons het bericht dat Henny Prins op 71-jarige leeftijd is overleden. Henny Prins was vanaf 1963, vanaf zijn 15e jaar - voor die tijd erg jong - lid van de schaakclub Haren. Hij maakte deel uit van de schaakclub toen deze volgens zijn eigen woorden "dankzij de inspanningen van Bob Romijn en Bobby Fischer begin jaren zeventig van de vorige eeuw een explosieve groei doormaakte".

Add a comment

Op 1 september 2015 bestond onze club precies 100 jaar en kreeg daarvoor een Koninklijke Onderscheiding.Ondanks het feit dat het jubileumjaar voorbij is, publiceren we in het kader van ons 100-jarig bestaan met enige regelmaat een verhaal of portret op de site, met vaak een bijbehorende partij, afkomstig uit het door Egbert Vos samengestelde en in 2011 uitgekomen jubileumboek Op een haar na eeuwig schaak... - Geschiedenis Schaakclub Haren 1915-2010:

Add a comment

Ondanks het feit dat het jubileumjaar voorbij is, publiceren we in het kader van ons 100-jarig bestaan met enige regelmaat een verhaal of portret, met vaak een bijbehorende partij, op de site uit het door Egbert Vos samengestelde en in 2011 uitgekomen jubileumboek Op een haar na eeuwig schaak... - Geschiedenis Schaakclub Haren 1915-2010:

Add a comment

Op 1 september 2015 bestond onze club precies 100 jaar en kreeg daarvoor een Koninklijke Onderscheiding.

In het jubileumjaar publiceerden we regelmatig een verhaal, met vaak een bijbehorende partij, uit het door Egbert Vos samengestelde en in 2011 uitgekomen jubileumboek Op een haar na eeuwig schaak... - Geschiedenis Schaakclub Haren 1915-2010.

Onderstaand wedstrijdverslag kwam ik laatst tegen en had met terugwerkende kracht thuisgehoord in het jubileumboek.

Add a comment

Op de foto: bovenaan Peter en dan met de klok mee: Siard, Paul, Frank, Niek en Hans Heidanus.

Ondanks het feit dat het jubileumjaar voorbij is, publiceren we in het kader van ons 100-jarig bestaan met enige regelmaat een verhaal of portret, met vaak een bijbehorende partij, op de site uit het door Egbert Vos samengestelde en in 2011 uitgekomen jubileumboek Op een haar na eeuwig schaak... - Geschiedenis Schaakclub Haren 1915-2010:

Add a comment

De dag - zaterdag 16-1-16 - begon en eindigde wit, tussendoor - van 16.00 uur tot ver na 20.00 uur - speelden 24 liefhebbers met de witte en zwarte schaakstukken in Café De Zaak.

Nadat de groepsindeling was gemaakt - 2 poules van 12 - kon de openingszet worden uitgevoerd door Raymond Jousma (SP Haren): hij deed dat aan het bord van Koos Overbeeke en de jongste deelnemer, Loek van der Hagen.

Add a comment

In het kader van ons 100-jarig bestaan publiceren we met enige regelmaat een verhaal of portret, met vaak een bijbehorende partij, op de site van het door Egbert Vos samengestelde en in 2011 uitgekomen jubileumboek Op een haar na eeuwig schaak... - Geschiedenis Schaakclub Haren 1915-2010:

Add a comment

In het kader van de goede samenwerking, ons jubileum en het feit dat Oostermoer vanwege de Zuidlaardermarkt niet in hun speelzaal terechtkon, stond afgelopen vrijdag een gezellige kennismakingswedstrijd op het programma.

Nadat om 19.45 uur iedereen was binnengedruppeld, gingen Andreas Tasma en Maarten Roorda even om de tafel zitten om voor beide ploegen een mooie opstelling samen te stellen. Dit was nodig omdat Haren met iets meer spelers was opgekomen.

Er kwamen 13 paringen uit de hoge hoed en om even na 23.00 uur stond er een 6-8-eindstand op papier nadat de laatste partij tussen Carla Graafland en Alexey Svetachov in remise was geëindigd. 6-8 en 13 partijen? Dat klopt toch niet, hoor ik u denken. Toch wel, want Johan Meirink en Andreas besloten 2 partijen te spelen (!): één met wit en één met zwart (het zogenaamde Baskisch schaak).

Add a commentMisschien wel het leukste van jubilea is de bijbehorende reünie. Leden en oud-leden die elkaar al jaren niet hebben gezien, zien elkaar weer en halen mooie herinneringen op. Zo ook afgelopen zaterdag. Na afloop van de festiveiten op 't Clockhuysplein liepen we in collone naar De Octopus (organisator Kees Romijn werd tijdens de wandeling nog telefonisch geïnterviewd door HarenFM over de Koninklijke Erepenning).

Bij De Octopus aangekomen werd eerst gezellig bijgepraat en geschaakt.

Add a comment

Zaterdagmiddag bij de feestelijke eeuwfestiviteit op 't Clockhuys plein mocht onze trotse voorzitter Andreas Tasma de Koninklijke Erepenning in ontvangst nemen van locoburgemeester en wethouder van sport, mevrouw Mariska Sloot. "Zijne Majesteit de Koning heeft bij zijn beschikking van 22 juni 2015 de Koninklijke Erepenning toegekend aan Schaakclub Haren te Haren," meldt de oorkonde.

De festiviteit, waarbij zon, regen en zon zich snel afwisselden, begon verrassend en vrolijk. Voordat Andreas ook maar een paar woorden van zijn openingstoespraak had kunnen uitspreken, werd iedereen blij verrast door onze jeugdleden die vanuit een zijdeur van 't Clockhuys met stukken onder de arm, rennend en schreeuwend, naar het grote schaakbord kwamen om de stukken razendsnel op te zetten!

Add a comment

Zoals op Crowdfunding voor Clubs is te zien, is onze crowdfunding-actie voor het bronzen beeld 'Schakers' van Jaap van Meeuwen volledig geslaagd! De Schaakclub Haren dankt al degenen die een bedrag hebben gedoneerd van harte!

Op de foto (gemaakt door Wil Legemaat) zien we Jaap van Meeuwen trots naar zijn creatie kijken; rechts ons jeugdlid Douwe Feenstra, die het zo te zien ook een mooi beeld vindt.

Add a commentDe volgende tekst geeft een verzameling van voorbeelden waar schaken en kunst samenkomen. Ze zijn in de afgelopen drie maanden door mij vergaard, en op 5 september 2015 in een lezing, als 'n soort improvisatie, gepresenteerd. De lezing werd in- en uitgeluid door enkele omkaderende gedachten over het onderwerp.

Schaken en kunst: beiden openen een venster op de wereld.

Natuurlijk zijn het ook middelen ter verstrooiiing, ter vermaak. Maar ik kijk graag dieper en verder.Voor mij zijn het voertuigen om je nieuwsgierigheid naar de wereld vleugels te geven, om je opmerkingsgave aan te wakkeren. Instrumenten om te leren ook. Interactie met mensen, kunstenaars en schakers, het kan inspireren om in de wereld te handelen, naar eigen vermogen.

Add a comment

Allerbest (voormalig) lid van de Schaakclub Haren,

Op donderdag 2 september 1915 namen de heren E.J. Tammens en J.H. van Deemter het wijze besluit om de (Dam- en) Schaakclub Haren op te richten. Daarom vieren we op
zaterdag 5 september 2015 dat we 100 jaar bestaan.
De eerste festiviteit vindt plaats om 13.00 uur op het plein voor
't Clockhuys, Brinkhorst 3, 9751 AS  Haren.

Op het plein ligt een groot schaakbord en dat wordt officieel in gebruik genomen, ook wordt een bronzen schaakbeeld onthuld. Nadat de eerste partij op het bord is gespeeld, wordt de festiviteit afgesloten en vertrekken we in colonne voor de reünie naar: Brede school De Octopus, Mellenssteeg 16, 9753 HN  Haren.

Bij de reünie is tijd om herinneringen op te halen, wordt op allerlei manieren geschaakt, is er een schaakquiz en geeft oud-lid Mark Kremer een voordracht over Schaken en kunst. Als je bij de reünie aanwezig wilt zijn (wie niet?), geeft dit dan door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef ook graag aan of je meedoet met het avondeten.

Voor het beeld bij het schaakbord zijn we een crowdfunding-actie begonnen: graag zien we je donatie tegemoet (alvast bedankt!) en zegt het voort!

Tot zaterdag 5 september!

Add a comment

Onlangs hebben we het oprichtingsbewijs van de Dam- en Schaakclub Haren gevonden en is bewezen dat de club op 2 september 1915 is opgericht.

Daarom bestaat op 2 september a.s. onze club precies 100 jaar en vieren we dit het hele jaar met allerlei activiteiten: houd daarvoor de website in de gaten!

Ook wordt met enige regelmaat een verhaal of portret, met vaak een bijbehorende partij, op de site gepubliceerd uit het door Egbert Vos samengestelde en in 2011 uitgekomen jubileumboek Op een haar na eeuwig schaak... - Geschiedenis Schaakclub Haren 1915-2010:

Add a comment

Onlangs hebben we het oprichtingsbewijs van de Dam- en Schaakclub Haren gevonden en is bewezen dat de club op 2 september 1915 is opgericht.

Daarom bestaat op 2 september a.s. onze club precies 100 jaar en vieren we dit het hele jaar met allerlei activiteiten: houd daarvoor de website in de gaten!

Ook wordt elke week een verhaal of portret, met vaak een bijbehorende partij, op de site gepubliceerd uit het door Egbert Vos samengestelde en in 2011 uitgekomen jubileumboek Op een haar na eeuwig schaak... - Geschiedenis Schaakclub Haren 1915-2010:

Add a comment

Het is altijd weer overweldigend als je het Gasunie-gebouw binnentreedt, zoals uit bijaande foto's van Harry Gielen en Peter Weites mooi blijkt.Afgelopen vrijdagavond hadden we weer de gelegenheid. Met deze keer naast de jeugdsimultaan door Martien Visser in het kader van ons jubileum en de samenwerking met Oostermoer: een match Haren - Oostermoer en een match tegen drie Gasunie-schakers.

Add a comment

Op de foto krijgt David van Kerkhof, vierdebordspeler van het winnende HMC Calder, de grote wisselbeker overhandigd van Mariska Sloot, wethouder van sport van de gemeente Haren.

De Bossche ploeg won de KNSB-beker door in de finale de Groninger Combinatie met 3-1 te verslaan. Derde werd de Kennemer Combinatie uit Haarlem dat bekerhouder Paul Keres uit Utrecht ook met 3-1 versloeg.
Alle details over de Bekerfinale zijn te vinden op de speciale KNSB-pagina.

De Bekerfinale in het Postillion Hotel, die we organiseerden in het kader van ons 100-jarig bestaan, werd goed bezocht, waarbij de bezoekers ook konden genieten van het deskundig commentaar van Eeldenaar en IM Joris Brenninkmeijer.

Add a comment

In het Nieuwsblad van het Noorden van vrijdag 3 september 1915 verschijnt het volgende artikel:

Dat bewijs was er eerder nog niet, en nu zijn we er zeker van dat onze club op woensdag 1 september 1915 is opgericht. Daarom vieren we dat het hele jaar met allerlei activiteiten: houd daarvoor de website in de gaten!

Add a comment

In 1940 schrijft de toenmalige secretaris van de Schaakclub Haren H.J. Edzes: "De Heeren E.J. Tammens, H. Hemmes en H.H. van Deemter namen op 1 september 1915 het initiatief tot de oprichting."

Daarom bestaat op 1 september a.s. onze club precies 100 jaar en gaan we dat het hele jaar vieren met allerlei activiteiten: houd daarvoor de website in de gaten!

Ook wordt elke week een verhaal of portret, met vaak een bijbehorende partij, op de site gepubliceerd uit het door Egbert Vos samengestelde en in 2011 uitgekomen jubileumboek Op een haar na eeuwig schaak... - Geschiedenis Schaakclub Haren 1915-2010:

Add a comment

In 1940 schrijft de toenmalige secretaris van de Schaakclub Haren H.J. Edzes: "De Heeren E.J. Tammens, H. Hemmes en H.H. van Deemter namen op 1 september 1915 het initiatief tot de oprichting."

Daarom bestaat op 1 september a.s. onze club precies 100 jaar en gaan we dat het hele jaar vieren met allerlei activiteiten: houd daarvoor de website in de gaten!

Ook wordt elke week een verhaal, met vaak een bijbehorende partij, op de site gepubliceerd uit het door Egbert Vos samengestelde en in 2011 uitgekomen jubileumboek Op een haar na eeuwig schaak... - Geschiedenis Schaakclub Haren 1915-2010:

Add a comment