In 1940 schrijft de toenmalige secretaris van de Schaakclub Haren H.J. Edzes: "De Heeren E.J. Tammens, H. Hemmes en H.H. van Deemter namen op 1 september 1915 het initiatief tot de oprichting."

Daarom bestaat op 1 september a.s. onze club precies 100 jaar en gaan we dat het hele jaar vieren met allerlei activiteiten: houd daarvoor de website in de gaten!

Ook wordt elke week een verhaal of portret, met vaak een bijbehorende partij, op de site gepubliceerd uit het door Egbert Vos samengestelde en in 2011 uitgekomen jubileumboek Op een haar na eeuwig schaak... - Geschiedenis Schaakclub Haren 1915-2010:

In 2009 schrijft Egbert Vos de volgende In Memoriam:

"Op 15 december 2009 overleed te Balk (Friesland) Frans Stelling, erelid en nestor van onze club, in de leeftijd van 88 jaar.

Frans heeft veel voor de schaakclub Haren betekend. Ooit was hij bestuurslid, wedstrijdleider, teamleider en hij beheerde jarenlang op voortreffelijke wijze het materiaal en was verder altijd bereid assistentie te verlenen bij allerlei andere zaken die aan de orde kwamen. Bijvoorbeeld om als simultaangever op te treden bij de jeugd.

Zijn lidmaatschap dateert uit 1953. In het jaarverslag van 1953/54 treffen we zijn naam reeds aan op een lijstje van persoonlijke resultaten van het 1e tiental in de NOSBO-competitie. Daarbij komt hij uit de bus op de 4e plaats, vlak achter onze clubcoryfeeën van die tijd: Dr. Boerma, Mr. Grommers en Ir. Prins. Een aanwijzing, dat hij toen reeds zijn draai in de hoogste regionen van de club had gevonden. En natuurlijk komen we zijn naam in de loop van de tijd veel vaker tegen. Jarenlang had hij een vaste plaats in het 1e team. Ook in de interne clubcompetitie blies hij zijn partijtje mee, want in 1963/64 behaalde hij het clubkampioenschap.

Wegens verhuizing naar Gorredijk in 1983 moest hij zijn lidmaatschap van onze club opzeggen. Gelukkig kwam hij in 1988 alweer terug in Haren en gaf zich meteen weer op als lid. In Gorredijk werd hij overigens ook kampioen van de daar bestaande schaakclub.

Ondanks zijn drukke leven als koek- en banketbakker, maakte hij zoveel als mogelijk was tijd vrij om de clubavonden te bezoeken. Na het stoppen van zijn bedrijf kwam er meer tijd om andere dingen te gaan doen. Zo trok hij er in de weekenden vaak opuit met de clubleden: Jan Buikema, Albert Wijkstra en Sip Kingma, om deel te nemen aan diverse in de provincie georganiseerde schaaktoernooien. Ook was hij bij het te Haren bestaande huisschaakclubje ‘Capablanca’ een graag geziene gast.

Frans was tot op hoge leeftijd altijd in voor een partijtje schaak. Dat bleek nog eens toen ons clublid Albert Wijkstra op een mooie dag in juli 2009 – na een boottochtje op het Slotermeer – even in Balk bij hem langskwam en na een kort gesprekje het schaakspel algauw op tafel kwam!

Het laatste contact met een groot liefhebber van de schaaksport..."