Deel met je vrienden:

Ondanks het feit dat het jubileumjaar voorbij is, publiceren we in het kader van ons 100-jarig bestaan met enige regelmaat een verhaal of portret, met vaak een bijbehorende partij, op de site uit het door Egbert Vos samengestelde en in 2011 uitgekomen jubileumboek Op een haar na eeuwig schaak... - Geschiedenis Schaakclub Haren 1915-2010:

Op pagina 72 van het jubileumboek schrijft Egbert Vos het volgende In Memoriam :

Op 15 december 2009 overleed te Balk (Frl) Frans Stelling, erelid en nestor van onze club, in de leeftijd van 88 jaar.

Frans heeft veel voor de schaakclub Haren betekend. Ooit was hij bestuurslid, wedstrijdleider, teamleider en hij beheerde jarenlang op voortreffelijke wijze het materiaal en was verder altijd bereid assistentie te verlenen bij allerlei andere zaken die aan de orde kwamen. Bijvoorbeeld om als simultaangever op te treden bij de jeugd.

Zijn lidmaatschap dateert uit 1953. In het jaarverslag van 1953/54 treffen we zijn naam reeds aan op een lijstje van persoonlijke resultaten van het 1e tiental in de NOSBO-competitie. Daarbij komt hij uit de bus op de 4e plaats, vlak achter onze clubcoryfeeën van die tijd: Dr. Boerma, Mr. Grommers en Ir. Prins. Een aanwijzing, dat hij toen reeds zijn draai in de hoogste regionen van de club gevonden. En natuurlijk komen we zijn naam in de loop van de tijd veel vaker tegen. Jarenlang had hij een vaste plaats in het eerste tiental in de NOSBO-competitie. Ook in de interne clubcompetitie blies hij zijn partijtje mee, want in 1963/64 behaalde hij het clubkampioenschap.

Wegens verhuizing naar Gorredijk in 1983 moesthij zijn lidmaatschap van onze club opzeggen. Gelukkig kwam hij in 1988 alweer terug in Haren en gaf zich meteen weer op als lid. In Gorredijk werd hij overigens ook kampioen van de daar bestaande schaakclub.

Ondanks zijn drukke leven als koek- en banketbakker, maakte hij zoveel als mogelijk was tijd vrij om de clubavonden te bezoeken. Na het stoppen van zijn bedrijf kwam er meer tijd om andere dingen te gaan doen. Zo trok hij er in de weekenden vaak opuit met de clubleden: Jan Buikema, Albert Wijkstra en Sip Kingma, om deel te nemen aan diverse in de provincie georganiseerde schaaktoernooien. Ook was hij bij het te Haren bestaande huisschaakclubje ‘Capablanca’ een graag geziene gast.

Frans was tot op hoge leeftijd altijd in voor een partijtje schaak. Dat bleek nog eens toen ons clublid Albert Wijkstra op een mooie dag in juli 2009 – na een boottochtje op het Slotermeer – even in Balk bij hem langskwam en na een kort gesprekje het schaakspel algauw op tafel kwam!

Het laatste contact met een groot liefhebber van de schaaksport...

Rob Makkinga van Capablanca schreef het volgende gedicht over Frans:

Frans

frans denkt na,
wikt en weegt,
zet een stuk recht,
zegt j’adoube

speelt toch weer frans.
want met frans
mijmert frans

komt een stelling,
een fraaie stelling
en dan
een gelukkige Stelling.

Rob Makkinga