DSC02101

Zaterdag is de finale van het basisscholenkampioenschap op een bijzondere locatie verspeeld. In Assen in Warenhuis Vanderveen werden op de begane grond enkele demonstratiepartijen gespeeld. Maar waar het echt om ging vond plaats op de bovenste etage in de Buiningzaal. Tien scholen streden daar om drie plaatsen voor het NK.

De strijd om de eerste plek werd een wedren tussen de GSV 1 (Groningen) en de Kloostertuin (Assen), waarbij laatstgenoemde school in de laatste ronde toesloeg door de onderlinge wedstrijd met 3½-½ te winnen.

De Ekkel uit Eelde, met Jesper en Joris Spanjer (op de foto, gemaakt door zijn vader) in de gelederen, werd zesde, maar net achter de nummer drie, de Antoniusschool (Sappemeer). Joris en Jesper scoorden er op bord 1 en 2 aardig op los met 6½ en 7 uit 9. De iets minder ervaren, maar wel enthousiaste, teamgenoten konden net niet voldoende op sleeptouw worden genomen voor een ereplek.
Matthijs Eikelaar deed ook mee: in het tweede team van de GSV. Hij speelde weer ouderwets snel: "Dat lang nadenken is niets voor mij, ik denk wel in de tijd dat mijn tegenstander nadenkt!". Na een wat moeizaam begin met sterke tegenstanders kwam hij sterk terug om op 5½ uit 9 uit te komen. GSV 2 werd achtste.

Alle eindstanden zijn te vinden op NOSBO-pagina en nog meer foto's van Marcel Spanjer zijn te zien in dit fotoalbum.