Machteld kampioen

Machteld van Foreest, nog maar 6 jaar, is zaterdag in Waalwijk meisjeskampioen geworden in de E-categorie. Ze moest daarvoor nog wel een barrage spelen tegen Janne Allaart, beiden hadden 7½ punt uit 9 partijen behaald. Na twee spannende snelschaakpartijen kon Machteld de twee bekers omhooghouden.
Bij de jongens scoorde Tristan van Foreest 3½ punt en moest Loek van der Hagen zich tevreden stellen met 2 punten.

Tot en met de 7e ronde ging het crescendo met Machteld. In de meeste partijen kon ze met kleine maar effectieve combinaties materiaal buitmaken, ook na soms wat riskante openingen. In de 4e ronde tegen Kimmily Tran kwam haar koning wat open en bloot te staan, maar met enig fortuin kon Machteld de aanval tegen haar koning weestaan. Alleen in de 3e ronde nam ze genoegen met remise tegen Stella Honkoop. Ook in de 8e ronde leek het punt al in de knip nadat ze met ...Pxd4! materiaal won tegen de eerder genoemde Janne Allaart. Maar Machteld was even later even haar concentratie kwijt en moest het gewonnen stuk dubbel en dwars weer inleveren. Het verloren materiaal en terrein kwam ze niet meer te boven.
Het gevolg was, nadat beiden hun partij in de laatste ronde hadden gewonnen, dat ze een  barrage moesten spelen. Het was duidelijk dat beide meisjes onder grote spanning speelden en Machteld bleef daar het meest koelbloedig onder. Knap gedaan! Harry heeft de nagelbijtend-spannende barragepartijen opgenomen: barragepartij 1 deel 1 / deel 2, barragepartij 2 deel 1 / deel 2.
Van niemand anders dan Anish Giri kon ze daarna met trots de bekers in ontvangst nemen.

Tristan trok bij de jongens in zijn partijen meestal met bravoure ten strijde. Dit leverde tegen sterke tegenstand niet altijd het gewenste resultaat op. In de derde ronde tegen Lucas Nguyen (de nummer 3 van het kampioenschap) kwam hij met zwart in een klassieke matcombinatie terecht: 1.e2-e4 e7-e5 2.Pg1-f3 c7-c5?! 3.Lf1-c4 d6 4.Pb1-c3 Lc8-g4 5.Pf3xe5! Lg4xd1 6.Lc4xf7+ Ke8-e7 7.Pc3-d5 mat. Uiteindelijk kwam hij op 3½ punt uit, iets onder zijn verwachte score, niet gek!

Voor Loek, nog maar 7 jaar en NOSBO-kampioen, was het toernooi om te leren en ervaring op te doen. Wel een luxe om dat op een NK te doen! Hij zette de meeste partijen zoals gewoonlijk goed op maar dat deden zijn tegenstanders ook. Dan komt het erop aan om een goed plan te verzinnen. Dat plan had Loek vaak ook wel maar liet daarbij de zwaktes in zijn eigen stelling in de steek. De tegenstanders profiteerden daarvan, waarna er voor Loek in veel gevallen geen eer meer te behalen viel. Hij won nog wel twee partijen: van Luca Hounjet in de tweede ronde en van Giel Smeal in de zevende ronde. We hopen dat Loek de komende jaren optimaal zal profiteren van de opgedane ervaring.

Zoals gemeld was Anish Giri aanwezig op de slotdag. Hij speelde simultaan tegen onder meer Stephan van der Hagen en Pieter van Foreest, die knap remise hield. Ook speelde hij een kloksimultaan tegen iedere deelnemer die het wilde: vijf tegenstanders, drie minuten bedenktijd! Een spektakel: ik geloof dat hij geen partij verloor.

Harry was op beide speeldagen aanwezig om foto's te maken: het fotoalbum van vrijdag en het fotoalbum van zaterdag. De eindstanden (en onder Live ook de partijen van Machteld) zijn te vinden op de website van de Noord Brabantse Schaak Bond, die de complimenten krijgt voor de organisatie.

Het busje van de familie Van Foreest, waar de stemming er goed inzat, kwam bij het uitrijden van Waalwijk langs het fabrieksgebouw van schoenfabrikant Van Haren, in de clubkleuren oranje en zwart van SC Haren...

Video - Barrage Machteld vs Janne - Eerste partij (1/2) - https://www.youtube.com/watch?v=p8CSPuelMQI
Video - Barrage Machteld vs Janne - Eerste partij (2/2) - https://www.youtube.com/watch?v=MEyVaFb0GYw
Video - Barrage Machteld vs Janne - Tweede partij (1/2) - https://www.youtube.com/watch?v=7-H2MkuTNEQ
Video - Barrage Machteld vs Janne - Tweede partij (2/2) - https://www.youtube.com/watch?v=t54qOdlm7OI