Foto Voor het Grand-Prix toernooi aan op de zaterdag, was de grote zaal van 't Gorechthuis op vrijdagavond ook al goed gevuld. Daar werden namelijk de vijf wedstrijden in de derde gezamenlijke ronde van de Noordelijke Jeugd Competitie verspeeld.

Wij treden aan tegen MSV Meppel met de volgende spelers: Thomas Wigmans, George Scharke, Benjamin van Manen en Joris Spanjer. Oorspronkelijk was Joris aan bord 3 gepland en Benjamin aan bord 4, maar de meest actuele ratings bepaalden dat ze van plaats moesten wisselen.

Foto

Benjamin heeft met wit moeite om zijn ontwikkeling te voltooien en zijn koning blijft daardoor ook op z'n plaats. Al snel komen er allerlei zwarte dreigingen op hem af en moet hij z'n koning omleggen.
Joris speelt met zwart zeer actief en kan al snel zijn stukken activeren. Dat levert ook al snel materiaalwinst op, waardoor hij het makkelijk kan uitspelen: goede partij.

Foto

De opbouw van de partijen van Thomas en George laat zien dat het daar nog wel even kan duren voor het tot een beslissing kan komen. Maar wat gebeurt daar bij Thomas? Dame f7 schaak en daarna dame f8 schaak en mat! Een meevaller en we komen op een 2-1 voorsprong.
Alle ogen zijn nu gericht op het bord van George. Hij heeft intussen een kwaliteit buitgemaakt en heeft een toren, zijn tegenstander een paard, dat weliswaar een sterke positie heeft ingenomen. George weet dat hij aan remise genoeg heeft, biedt het ook wel aan in de slotfase maar zijn tegenstander speelt natuurlijk door. Het loopt ten slotte uit op een volkomen remisestelling, maar de seconden van George zijn sneller weggetikt dan z'n tegenstander...

De 2-2 is toch een mooie uitslag van de wedstrijd, waarover de begeleidster van de tegenstander terecht zegt: "Zijn we niet helemaal voor niets uit Meppel gekomen, we hebben waar voor ons geld gekregen en de volle speeltijd gespeeld!" De gespeelde partijen zijn ook nog uitgebreid geanalyseerd.

De overige uitslagen van deze ronde:
Staunton - Ten Boer 2 4-0
De Paardensprong - Sneek 2 2½-1½
Gorredijk - ScepU 2-2
Ten Boer 1 - Sneek 2 3-1

De gedetailleerde uitslagen en stand staan binnenkort op de NOSBO-NJC-pagina.

Harry Gielen heeft weer mooie foto's gemaakt, die zijn verzameld in een foto-album.