Deel met je vrienden:

Haren E aan zet

Het E-team, met Machteld en Tristan van Foreest, Loek van der Hagen, Matthijs Eikelaar en Einar Sagel in de gelederen, is zaterdag als numero zestien geëindigd op het Nederlands kampioenschap met 8 matchpunten en 14½ bordpunten.
In de eerste zes van de zeven ronden was het team opgeklommen naar de top-tien. Door een 0-4 nederlaag in de slotronde kon er geen topklassering worden binnengesleept.

Op het binnenplein van de speellocatie De Meerwaarde in Barneveld bevonden zich een paar fonteintjes, waar de kinderen zich konden uitleven - een meerwaarde met het mooie weer. Tussendoor werd ook nog serieus geschaakt.

Machteld speelde aan bord 1 want haar rating is sinds kort hoger dan broer Tristan. Ze trof goede tegenstand en veelal liep haar actieve spel stuk op de taaie verdediging van haar tegenstanders. Een voorbeeld daarvan was haar partij in de 4e ronde tegen Lennart Pols van SV Krimpen a/d IJssel. Net toen zij een beslissende slag wilde uitdelen met Pd5, werd zij volkomen verrast door Da1 mat. Toch scoorde zij nog 3 punten.

Tristan zette zijn actieve spel bij de fonteintjes voort op het schaakbord en in vijf van de zeven keer was hij succesvol aan het 2e bord. Opvallend deze keer was dat hij veel eindspelletjes tot winst bracht. Na afloop viel hij in diepe slaap in het busje naar huis, naast vader Nicky.

Dé partij van Loek (spelend op bord 3) was zijn partij in de voorlaatste ronde tegen Lucas Vervoort van JSC Magnus Leidsche Rijn I. In een positionele Siciliaanse partij richtte hij al z'n stukken richting de witte koning waar een paard in een permanente penning kwam te staan. Loek won deze partij ten slotte fraai. In de laatste ronde ging hij dapper eeuwig schaak uit de weg, waarna zijn koning op a6 werd matgezet. Loek scoorde een goede 4½ uit 7.

Matthijs en Einar namen afwisselend plaats aan bord 4. Voor Matthijs begon het toernooi op een aparte manier. In de 1e ronde tegen VAS I bleek dat zijn tegenstander vaststond in de file. Na tien minuten nagelbijten, kwam zijn tegenstander toch nog binnenrennen. Gevolg was een echte snelschaakpartij, waarin Matthijs zich als een vis in het water voelt. Hij strafte de foutjes van zijn jonge opponent goed af en zette hem mat. Het bleef echter bij deze overwinning, want in de volgende vier partijen profiteerden de tegenstanders van Matthijs' snelheidsfoutjes. Toch weer een leerzaam toernooi voor Matthijs.
Ook Einar begon met een overwinning in de 2e ronde tegen Caïssa-Eenhoorn II, een meisjesteam. In die partij deed hij gewoon goede en logische zetten en won. Ook in een van zijn andere partijen was hij dichtbij een overwinning, maar net één mindere dameslagzet deed het tij keren.

Het NK werd gewonnen door SV Deurne. De andere NOSBO-vertegenwoordigers De Paardensprong (titelverdediger) en Ten Boer werden 27e en 38e in de eindrangschikking (40 deelnemende teams).

Foto's van Marcel Sagel zijn hier te zien.

Uitslagen:
SC Haren - VAS I (Amsterdam) 1½-2½
Caïssa-Eenhoorn II (Hoorn) - SC Haren 1-3
Krimpen a/d IJssel - SC Haren 2-2
SC Haren - VAS II 3-1
LSV De Stormpionnen (Leiden) - SC Haren 1-3
SC Haren - JSC Magnus Leidsche Rijn I 2-2
SV Moira-Domtoren (Utrecht) - SC Haren 4-0

Scores:
Machteld van Foreest 3 uit 7
Tristan van Foreest 5 uit 7
Loek van der Hagen 4½ uit 7
Matthijs Eikelaar 1 uit 4
Einar Sagel 1 uit 3