Vrijdagavond om even over negenen, het is bijna helemaal uitgestorven in de Stad: Nederland-Spanje is bezig. Even daarvoor is de prijsuitreiking geweest van weer een geslaagde editie van de Noordelijke Jeugdcompetitie.
Koploper Staunton maakte in de laatste ronde geen fout en won de competitie verdiend. Ook wij maakten geen fout en Thomas Wigmans, Lukas Petzinger, Joris Spanjer en George Scharke (zie foto) konden met trots de tweede prijs in ontvangst nemen van organisator Ronald van Nimwegen.  

Last-minute invaller Lukas koos op bord 4 met zwart in de wedstrijd tegen Ten Boer 1 tegen Robin Bruins voor een originele opstelling in het Italiaans. Met een snel b7-b6 stuurde hij aan op een lange rochade en na de bevrijdende zet d6-d5 leek hij prettig spel te hebben. Zijn tegenstander pikte echter ergens slim een pionnetje en bouwde dat langzamerhand uit in een gewonnen eindspel: 0-1.

Joris had daarnaast op bord 3 in een Aangenomen Damegambiet een paard van zwart op a5 ingesloten. De technische klus, ten slotte een dame-eindspel met twee pluspionnen, klaarde hij met een paar nauwkeurige zetten: 1-1.

De opening van Thomas tegen Koen Klomberg heb ik niet helemaal meegekregen, wel dat hij op de koningsvleugel met een pionnenopmars in ieder geval ruimtelijk voordeel kreeg. Later kwam hij daar met dame en toren binnen. Hij moest wel zijn verdediging wat veronachtzamen, maar zijn overwinning leek ten slotte gestroomlijnd: 2-1.

George kreeg tegen Daan Noordenbos in een Spanjaard met Lf8-c5 al snel te maken met een dubbelpion op f6. Toch wist hij daar goed omheen te spelen en de hangende witte pionnen aan te vallen. Na zijn sterke Tg8-g4! zag Daan de bui hangen en versnelde het einde met h2-h3?: 3-1. In de analyse na de partij was het interessant om te zien wat beide spelers allemaal hadden bedacht tijdens de partij.

Uitslagen 9e en laatste ronde NJC:
Haren
- Ten Boer 1 3-1
Staunton - Gorredijk 4-0
De Paardensprong - MSV Meppel 3-1
Sneek 1 - ScepU 2½-1½
Ten Boer 2 - Sneek 2 4-0 (Sneek 2 n.o.)

Eindstand aan kop:
1. Staunton 16 31
2. Haren 15 22½
3. De Paardensprong 13 23½
4. MSV Meppel 12 23

De persoonlijke scores van onze jongens:
Thomas 5 uit 7
George 4½ uit 8
Joris 7 uit 9 (3e in het topscorersklassement achter Jonas Hilwerda en Thijmen Nawijn, beiden Staunton, met 8½ uit 9)
Benjamin 1 uit 4
Lukas 1 uit 4
Jesper 3 uit 3
Tim 1 uit 1

De gedetailleerde uitslagen en volledige eindstand staan op de NOSBO-pagina. Marcel Spanjer heeft nog meer foto's gemaakt: fotoalbum.