De wedstrijd in de 2e ronde van de Noordelijke Jeugdcompetitie begon met een schoolfeest. Een brugklasschoolfeest van Joris Spanjer, waarvan een tijdje onduidelijk was of die nou op 14 november (de speelavond) of toch op 7 november zou worden gehouden. Het bleek ten slotte 7 november te zijn, maar toch togen Joris, Marcel en de jeugdleider afgelopen dinsdag naar het speelhonk van de 167-jarige (!) Koninklijke in Leeuwarden om de partij aan het 3e bord vooruit te spelen.
Daar werden we hartelijk ontvangen door de jeugdleider van Philidor, Migchiel de Jong.

De tegenstander van Joris, Maxim Bodewits, koos met zwart een originele opzet tegen de d4-opening van Joris. Maar daarna vergat Maxim aangevallen stukken weg te zetten, kon Joris bouwen aan een materiaalvoorsprong en een aanval die snel doorsloeg: 1-0.

Gisteravond stonden de overige drie partijen op de rol in Meppel (zie foto), waar we hartelijk werden ontvangen door Carolien Adema. Op bord 1 kreeg Thomas Wigmans door tempowinstzetten in de opening al snel een prettige stelling tegen Jan Hoekstra. Het leverde ook al snel materiaalwinst op en toen was de winst niet zo heel moeilijk meer (partij volgt misschien later): 2-0.

George Scharke kwam met zwart, na een schijnstukoffer van zijn kant, in scherpe stelling terecht tegen Job Lindeboom. In de analyse achteraf bleek dat hij wat goede zetten heeft gemist. Zoals het ging was het vechten tegen de bierkaai en, ondanks het feit dat George nog van alles probeerde, moest hij ten slotte z'n koning omleggen: 2-1.

Alles hing nu af van de partij aan het laatste bord tussen Vincent Richtering Blenken Raaijen en Kars Jansen. Vincent was door goed spel van z'n tegenstander een kwaliteit achtergekomen, maar hij had nog wel voldoende spel over. In de fase daarna pakte Vincent heel dapper met z'n paard een pionnetje mee op e3, waardoor z'n paard wel in de penning kwam te staan. Maar het was de enige zet om de partij scherp te houden en om te proberen het heft over te nemen. Dat lukte Vincent inderdaad en hij won zelfs de witte dame tegen een toren. Hij moest nog even het witte tegenspel in de kiem smoren, maar ook dat deed hij zeer goed en hij won knap: 3-1!

De gedetailleerde uitslag en de tussenstand in groep A zijn te vinden op de NJC-pagina.

Foto: Carolien Adema