Het was zaterdagmiddag in groep J dat er een zwarte koning, die over het gehele bord was gelopen naar veld h1, door de witte stukken, onder meer het loperpaar, werd ingerekend. Een van de vele mooie momenten die waren te zien op de schaakborden.

Winnaar van groep A werd Assenaar Tycho Bruggink en het toernooi was een groot feest, met veel prijzen voor de Harener jeugd.

Onderstaand verslag is grotendeels gebaseerd op de observaties van Stephan van der Hagen, ook de overige tafelleiders worden bedankt voor hun bijdragen:
In 1972, de tijd van de legendarische match tussen Spassky en Fischer richtte Bob Romijn de jeugdafdeling van Haren op. In een paar opeenvolgende jaren organiseerde hij vijf jeugdtoernooien. Bob Romijn was een man met een groot gevoel voor humor en hij had een groot geheugen voor anekdotes, heb ik me laten vertellen. "De stemming was weer ouderwets", zei hij vaak als het erg gezellig was. Dit komt trouwens ook weleens uit de mond van Kees Romijn, zijn zoon, die het stokje heeft overgenomen. Ietwat bescheiden en zonder microfoon gaf hij om 13.30 uur het startschot in 't Gorechthuis, ons thuishonk.

78 kinderen traden aan, verdeeld over 10 groepen en al gauw werd het jeugdig rumoer overstemd door "tik"-geluiden van de digitale klokken, uiteraard in een veel te hoog tempo, maar goed... De groepen A en B speelden in alle rust, onder leiding van Ynte Visser, in een zaal boven, de overige groepen in de grote zaal.

Groep A
Tycho Bruggink won met relatief grote overmacht: hij gaf maar twee remises af. Onze Joris Spanjer werd zeer goed tweede, hij won de onderlinge partij van Pieter van Foreest die ook op 3 uit 5 was geëindigd.

Foto
(Joris in clubtenue, tussen de nummer 3 Pieter en toernooiwinnaar Tycho in)

Groep B
Deze groep werd overtuigend gewonnen door Daan de Vetten van De Paardensprong met 6½ uit 7. Ingmar van der Schuur (Unitas) had de onderlinge partij van Marrit Adema (Sneek) gewonnen (beiden 5 uit 7) en werd tweede, Marrit derde. Silvan Heijnen, inwoner van Haren maar uitkomend van De Paardensprong, viel net buiten de prijzen.

Groep C
In deze groep werd de dienst uitgemaakt door Gerbrich Kroon (Ten Boer) en Brian Elsinga (Assen), waarbij laatstgenoemde in de laatste ronde de onderlinge partij won. Derde werd, na een beslissingspartij met Arjen Meijer, Thijmen Nawijn (Staunton).

Foto
(De beslissingspartij tussen Thijmen en Arjen in volle gang, onder toeziend oog van Douwe, Jesper, Joris, Jens en toernooileider Kees)

Groep D
Dit was een groep waar bijna iedereen aan elkaar gewaagd was. Stefan Poelma (Schaakkwartier) ging er met de eerste prijs vandoor.
Groep E
Loek van der Hagen won overtuigend met 7 uit 7! Deze gambietverslaafde wist drie keer een aangenomen gambiet en twee keer een niet-aangenomen gambiet om te zetten in winst. De twee matadors uit Ten Boer verdeelden de andere podiumprijzen: Remco Reinders werd tweede en Lindert Kroon derde.

Foto
(De prijswinnaars van groep E, met natuurlijk in het oranje: Loek; rechts: prijsuitreiker Tomas Hiemstra)

Groep F
Hugo Timmer (De Paardensprong) bleef op onderling resultaat Marlinde Ammeraal (ScepU) voor: beide scoorden 5 punten. Timo Sagel viel met 4 uit 7 helaas net buiten de prijzen; hij werd net niet derde op onderling resulaat.
Groep G
Deze groep werd op SB-punten beslist: Martijn Reinders (Ten Boer) bleef hierbij David de Graaf (HSP) nipt voor.

Groep H
In groep H zaten twee spelers van SC Haren: Matthijs Eikelaar en Janneke van der Hagen. Matthijs won de groep met maar liefst 7 uit 7! Met agressief, aanvallend schaak en combinatiespel speelde hij snel (soms té) en gaf hij zijn tegenstanders het nakijken. Janneke speelde goed en sprokkelde 4½ punt bij elkaar en werd derde. Ramon Cruiming werd knap tweede.

Foto
(Janneke, Ramon en Matthijs trots op hun prijzen)

Vermeldenswaardig was het optreden van Joey Nolden van Schaakclub Ten Boer. Hij liet bij vlagen zijn stukken zo goed samenspelen dat het geen sprake van toeval kan zijn. Helaas viel hij, misschien wel onterecht, buiten de prijzen.

Groep I
In groep I schoten Tom Smit en Ilja Nijstad (beiden van MSV Meppel) uit hun slof met 6 uit 7: Tom had de onderlinge partij gewonnen en werd eerste. Winnaar Tom heeft drie nationaliteiten (Duits, Zwiters en Nederlands) en had nog nooit met een klok geschaakt. Hij verloor de eerste, legde toen een briefje waarop stond 'klok' naast zijn bord en won daarna alles. Harald Dunnink (ook al van MSV Meppel) deed soms te veel dingen tegelijk (schaken, praten en om zich heen kijken) en wist daardoor soms niet meer wat er precies op het bord gebeurde. Harald werd derde maar was in deze groep kampioen zichzelf schaak zetten met koningszetten. Rosan Haalboom was ook aanwezig om haar jongere zus Nora (beiden ScepU) mentaal te coachen maar hoopte ook op eigen puntjes, helaas kwamen die niet. Einar Sagel schaakte goed 4 punten bij elkaar maar viel helaas net buiten de prijzen. Jens Feenstra weerde zich, in zijn toernooidebuut, kranig en kon in veel partijen lang goed meekomen, maar bleef steken op 1½ punt.

Foto
(Groep I in de slag, met links in het oranje Einar en derde van rechts Jens)

Groep J
Milan van der Vleuten (MSV Meppel) won met 7 uit 7 (!), voor Klaas Peereboom (Gorredijk) en onze Douwe Feenstra, die in zijn eerste toernooi toch knap 3½ punt scoorde. Noach de Graaf kreeg de aanmoedigingsprijs.

Zo eindigde de dag met vijf prijzen voor SC Haren en gingen de meesten tevreden (ook nog met een herinneringsvaantje) naar huis. Op naar volgend jaar, want een Grand-Prix Bob Romijn hoort natuurlijk thuis in het NOSBO-GP-circuit.

De door Erwin Kok gemaakte foto's zijn te zien in een foto-album. De uitslagen en eindstanden staan op de NOSBO-pagina.