Joris Spanjer wint Jugendserie Aurich

Joris heeft vandaag, zondag 6 juli, de Jugendserie in Aurich in de Altersklasse U14/U16 op zijn naam gebracht met een score van 5½ uit 7!

Ook Lukas Petzinger deed mee, hij scoorde in de U12 4 punten uit 7 partijen.

Joris en Lukas konden de spannende wedstrijd Nederland-Costa Rica niet helemaal afkijken, omdat ze de volgende ochtend al vroeg naar Aurich moesten afreizen. Lukas deed dat met opa en reserve-opa, die na wat hulp ruim op tijd de speelzaal - de Finkenbergschule - wisten te vinden. Joris was samen met vader Marcel en jeugdleider Kees abgereist.
Aurich is een overzichtelijke plaats en de school ligt in een dorpsachtige, vredige buitenwijk. De school doet actief aan schaken, wat blijkt aan enkele deelnames aan nationale jeugdkampioenschappen. En de school heeft ook een voetbalveldje, waar Lukas zich kon uitleven tegen zijn Duitse leeftijdsgenootjes; een voorbode op de WK-finale?

Het deelnemersveld, zo'n 75 in totaal, was opgedeeld in leeftijdsklassen. Omdat in de Alterklasse van Joris (U14) te weinig aanmeldingen waren, werd deze samengevoegd met de U-16. Er werd gespeeld in klaslokalen, waarbij moet worden aangetekend dat het in het lokaal waar Joris zijn partijen speelde wel heel benauwd was.

Het toernooi van Joris in vogelvlucht: Joris was in de 1e ronde vrij door het oneven aantal deelnemers (1). In de 2e ronde speelde hij met zwart een sterke partij tegen Jessica Wallat (SC Papenburg). Met kleine positionele middelen wist hij de witte stelling in de greep te houden, en in beider tijdnood (bedenktijd per persoon: 20 minuten) zette hij fraai mat met toren en loper (2). In de 3e ronde moest hij met wit tegen een van de op papier favorieten Matthias Herdzik (SK Bremen-Nord). Na een Slavische opening speelde Joris iets te druistig en kreeg al snel te maken met een niet te stoppen koningsaanval (2).
Joris liet de moed zeker niet zakken en speelde in de 4e ronde met zwart tegen Lukas Malte Monnerjahn (Delmenhorster SK). Een pionoffertje op c5, actief stukkenspel leverde een gewonnen toreneindspel op (3). Deze overwinning werd in de 5e ronde gevolgd door een degelijke remise (3½) en in de 6e ronde pakte hij zijn tegenstander een pionneneindspelletje af (4½). In de laatste ronde won Joris tegen Remoon Al-Biwari (Realschule Aurich) al snel een kwaliteit en was de winst - na een koningsaanval met dame en loper - niet moeilijk meer. Wat bleek, koploper Matthias Herdzik had zijn laatste partij verrassend verloren, waardoor Joris de gehele U14/U16-Gruppe op zijn naam schreef: petje af! Uiteindelijk kreeg hij alleen de 1e prijs voor de U14-Gruppe - een fraaie gouden beker en Urkunde.

Lukas
voetbalde, maar schaakte ook. Hij won z'n eerste partij vrij makkelijk (1) maar kreeg in de 2e ronde met zwart te maken met het Evans-gambiet. Hij wist zijn passieve stelling niet om te buigen (1). Lukas speelde z'n beste partij in de 3e ronde met wit tegen Darja Rizo Wellmann (KSV Rochade Göttingen). In deze partij moest hij met toren, loper en paard opboksen tegen twee torens en een stuk of drie vervaarlijke opstomende verbonden pionnen. Wonderbaarlijk wist Lukas deze op te vangen, waarna hij toesloeg met toren en loper op de achtste rij (2). In de 4e ronde speelde hij met zwart en met een stukoffer frivool op de aanval. Een paar iets mindere zetjes bood wit echter de gelegenheid om Lukas' dame in te sluiten (2).

Na weer een partij voetballen, zat Lukas voor z'n partij in de 5e ronde nog iets te vermoeid achter het bord, denk ik. Hij liet in een spannende stelling zomaar z'n paard instaan (2). Maar gelukkig wist Lukas z'n laatste twee partijen te winnen door meerslag gaat voor in de 6e ronde (3) en "hij gaf alles weg" in de laatste ronde (4). Niet gek gedaan, hij eindigde hierdoor in de top-tien en kreeg ook een Urkunde uitgereikt. De groep U12 werd gewonnen door de sterk spelende, en ook regelmatig deelneemster aan NOSBO-GP's, Marita Mönster.

Op de Jugendserie-pagina van het toernooi staan de eindstanden en uitslagen. Foto's: Marcel Spanjer; nog meer in dit fotoalbum.