Op een mooie herfstzomerzaterdag werd dit weekend in Ten Boer de eerste Grand-Prix van het seizoen gehouden. Het idyllische dorp in Groningen, eerst gesponsord en nu geteisterd door de NAM, heet vanaf nu schaakdorp Groningen, wat mij betreft. Waarom? Ten Boer doet het toch maar weer. Maar liefst twintig GP-schakers vertegenwoordigden de thuisclub! Een uitstekend georganiseerd toernooi, dat zelfs door menig sponsor gesteund werd.

Kunnen ze dan schaken in Ten Boer? Jazeker wel. De winnaar, Robin Bruins, komt uit Ten Boer, om maar eens wat te noemen. Leren ze daar ook wat? Ook die vraag kan ik niet ontkennend beantwoorden. Mij viel de vooruitgang van meerdere Boerster schakers op onder de bezielende leiding van Roelof Kroon - dat mag ook weleens gezegd worden.

Machteld speelde gewoon goed (3 uit 5); het had een haar gescheeld of ze had een partij meer gewonnen en was de boeken ingegaan als de jongste winnaar van een NOSBO-GP aller tijden. Ze werd tweede!

Onze Janneke (zie foto) speelde goed (4 uit 7). Ze trapte helaas in een voor haar onbekend (nu wel bekend dus) openingsvalletje van Eva Molanus (MSV Meppel) en stond gewonnen tegen Jarno Bruins (Ten Boer), maar zag de dame-loper-batterij op f7 helaas niet. Kortom, veel geleerd dus. Ze nam de derde prijs van groep E mee naar huis.

Loek was naar eigen zeggen best tevreden met zijn tweede plaats in groep C. De kenners waren het erover eens dat dit een sterke groep was en hoger ingeschat werd dan de B-groep. In zijn groep zaten onder meer de Nederlands kampioen G-jeugd Lyne Bruggink (die overigens haar dag niet had), de jonge aankomende talenten Nick Huisenga en Florian Molanus, de oudere Remco Reinders (die erg vooruitgegaan is, vind ik) en Alexander Gandakusuma (een schaker in hart en nieren). Loek truukte overigens Florian Molanus met een openingsvalletje (dus Van der Hagen-Molanus 1-1) zonder dat hij het wist, volgens mij. Overigens, wij kennen de Foreest family en de Adema family, maar wat te denken van de Molanus family? Daar gaan we nog veel van zien dit seizoen.

We danken de organisatie voor deze leerzame en fijne schaakmiddag.

Foto: website Ten Boer.