Twee keer eerste prijs voor de Schaakclub Haren bij Grand-Prix De Twee Kastelen in Friesland

Schaakclub DTK in Buitenpost organiseerde vandaag in een gemoedelijke sfeer de eerste van de Friese Grand-Prix-cyclus voor de jeugd. Het speelde zich af in het gebouw de Schakel achter de PKN-kerk aan de Voorstraat. Er traden slechts 45 jeugdschakers aan. Er werd door menigeen een reden gezocht. Was het de vakantie? Andere toernooien? Aan die paar jeugdspelers in Hoogeveen zal het toch niet liggen. In ieder geval was het plezier bij de 45 er niet minder om.

Voor de Schaakclub Haren traden Janneke in groep D en Loek in groep C aan. Een flitsende start voor beiden met 4 uit 4!

Janneke won van "grote jongens" waarvan ze nog nooit gewonnen had. In de eerste partij tegen Simon Poelma speelde ze een scherpe Siciliaan: "Hij gaf te veel stukken weg en uiteindelijk kon ik hem mat zetten". Tegen Erben Hof en Hessel Stokman speelde ze sterk en kon "pardoes" mat zetten. In de vijfde partij won ze zomaar door de roltrapmat en in de zesde partij kreeg ze een dubbele aanval met matdreiging, helaas voor de tegenstander koos hij de verkeerde zet. Dus nu 6 uit 6! Helaas kon Janneke de concentratie tegen Alexander Gandakusuma niet volhouden en verloor door ongelukkig in een penning terecht te komen. Knap hoor: 6 uit 7 en de eerste prijs!

Loek speelde een zeer goede partij tegen Thomas van Ruiten. Hij offerde zijn dame door met de toren op de achterste rij schaak te kunnen geven, waarna Thomas zijn Dame moest inleveren. Uiteindelijk promoveerde Loek met zijn pionnenoffensief op de koningsvleugel, miste overigens een mat in 1 ("Had ik wel gezien maar vond ik niet mooi''?!) en zette inderdaad op een wonderschone manier mat met toren en dame. Hij won gemakkelijk zijn tweede partij tegen Bartele de Vries door sterk tactisch spel. Tegen Niels Okkema speelde hij zeer agressief met wit en verscheen deze stelling op het bord:

Loek speelde nu 1.e4-e5!?, een typisch "kindervalletje" in plaats van bijvoorbeeld 1.Pb1xc3. Niels speelde 1...Pc6xe5 waarna Loek gretig met 2.Pf3xe5 terugsloeg en Niels, helaas voor hem en gelukkig voor Loek, 2...Df6xe5 speelde: 3.Db3-f7 mat.

Pieter van Nes speelde met wit in het begin sterk tegen Loek. Hij had een sterk paard op d5 en volgens mij sloeg hij met zijn goede paard de slechte loper van Loek op f6. Later had Loek zijn stukken beter gepositioneerd met een paard op c5. Hij had op de damevleugel een vrijpion die zeer sterk werd. Uiteindelijk kon Loek via de achterlijn met de dame en een toren binnenkomen en die pion gebruiken om mat te zetten. Hierna volgden twee remisepartijen tegen Remco Reinders en Joost Bensink. Loek zette zijn dame op een onveilig veld van een pion tegen Remco. Het publiek, inmiddels ruim aanwezig, zag het maar gelukkig voor Loek: Remco niet. Ze kwamen remise overeen. Tegen Joost heeft Loek een
kans laten liggen en uiteindelijk kreeg Joost eeuwig schaak.
De laatste partij van Loek ging om de eerste plaats tegen Nick Huisinga. Loek positioneerde zijn loperpaar dermate goed dat hij uiteindelijk met twee torens mat kon zetten. Ook de eerste prijs met 6 uit 7: knap gedaan!

Wij danken Rick Weggen, Johan Adema en de rest van de organisatie. Voor een verslag, standen en foto's: zie de FSB-website.

Foto: Rick Weggen.