Op een mooie herfstzondag en allemaal uitgeslapen (toch?) gingen de 62 jeugdschakers om iets over 13.00 uur, omdat iemand te laat was, van start. Elke schaaktrainer, schaakmoeder of schaakvader weet dan precies hoe dat klinkt: zo ongeveer als rikketik in honderdvoud.

Ieder van deze schaakvaders of schaaktrainers heeft wel eens een keer (zacht uitgedrukt) tegen hun pupillen gezegd: "Rustig aan, 15 minuten is lang, het is geen snelschaken". Gedreven door een gezellige sfeer in de kantine en een aardige kantinejuffrouw slof je dan naar de bar voor een kopje koffie. Een keer raden: voordat je afgerekend hebt, is de helft van de deelnemers al klaar. Ach, dacht ik, nadat ik tot tien heb geprobeerd te tellen, laat ik er een grapje tegenaan gooien (hmpf): "De klok is toch teruggezet vannacht en niet vooruit".

Janneke speelde in groep D, een voor haar toch wel zware groep. Ze speelde trots remise tegen Lyne, won van Lennart en Jorn en de rest van de partijen ging verloren. "Ik had niet echt mijn dag, speelde soms te snel en gaf te veel weg". Volgende keer beter, Janneke. Het kan niet altijd prijs zijn. Gemiddelde bedenktijd was geschat 6.20 minuten. Het gemiddelde was overigens behoorlijk gestegen door de remisepartij tegen Lyne: beide dames namen herhaling van zetten wel erg letterlijk!

Loek heb ik voor het eerst een traantje weg zien pinken na een schaakpartij. Hij speelde in groep C en liet een vork op zijn dame toe, stond verloren maar kwam toen zeer sterk terug met een sterke aanval tegen Remco. Besloot tot de verkeerde zet en kwam tot remise. ''Het gaat zo snel, ik heb mijn dag niet". Ook later, zowel tegen Florian als Joost, ging hij in de opening mee met de 'snelschakers': respectievelijk remise en onnodig verlies. De andere vier partijen won hij. "Ik snap het niet, ik speelde niet goed en word toch eerste. Normaal heb ik dan geen prijs." Goed gedaan Loek, dan ben je dus toch vooruitgegaan! "Nu de klok nog, papa!" (huh?)

Theo Mooijman was zo aardig om Loek zijn eerste prijs mee te geven voor de prijsuitreiking uit. We moesten ons haasten want Janneke had dansles om 17.00 uur of was het 18.00 uur?

Uiteraard danken wij Theo en zijn tafelheren voor de goede organisatie. Alle uitslagen en eindstanden staan op de NOSBO-toernooipagina.

Foto: De Paardensprong.