Zaterdag 17 januari kwam de GP-karavaan van de NOSBO aan in Hoogeveen. Er waren 65 deelnemers waarvan de helft van de FSB en de OSBO. In ieder geval leverde de NOSBO de
meeste eersteprijswinnaars. Net als vorig jaar was het toernooi weer goed georganiseerd en andere begeleiders en ouders waren het met me eens: "Toch wel handig die beamer...". Via een beamer op groot scherm werden continu de standen en uitslagen actueel gehouden. Bij mijn weten (ik ken ze inmiddels allemaal) het enige toernooi waar dat gebeurd. Hoe moeilijk kan het zijn?

Ook vroegen wij ons af, waar blijven de jeugdschakers met een rating van 1100+? Zijn GP de Donger en Hoogeveen niet interessant genoeg? Is men bang voor 'de kleintjes'? Is de rating belangrijker dan een prijs? Enfin, zo speelde Loek weer met bijna dezelfde schaakvrienden als in GP de Donger in groep A. Janneke hebben we thuis ziek achtergelaten (dat kan natuurlijk ook een reden zijn).

De jongsten van groep A, Loek en Nick, speelden gewoon goed en versloegen nummer 1 en 2 van het eindklassement. Bij Nick viel het muntje in dit toernooi in tegenstelling tot in Dokkum steeds de verkeerde kant op en dan kun je zomaar zesde worden. Loek liet hier en daar wat liggen en werd weer vierde: "Ze beginnen mijn truukjes te kennen". Nick en Loek kwamen samen remise overeen.

De terechte winnaar van het toernooi werd Daan Noordenbos. Hij speelde de laatste partij tegen het tactische wonder Thijmen Hofstra rustig naar de overwinning toe. Hij steekt duidelijk boven de groep uit en plukt de vruchten van zijn gestage vooruitgang die vorig seizoen al ingezet was, bovendien neemt hij zijn tegenstanders serieus.

Al met al toch weer een leerzame zaterdag voor iedereen. (Ook voor mij, die weer wat geleerd heeft van de analyse met Roelof over de partij van Daan tegen Loek...)

Foto's: Marc Snuverink