Op de foto zien we Floor van der Hagen haar arm uitstrekken om een zet uit te voeren, zij was een van de meer dan 150 deelnemers (die ook van heinde en verre kwamen) aan het zaterdag gehouden De Paardensprong Jeugdtoernooi.
Floor speelde in de 148 deelnemers tellende Open groep die in de lokalen van het Wessel Gansfort College hun 8 partijen speelden.

Toevallig was ik getuige van een van de twee winstpartijen van Floor. Door het lokaal klonk steeds maar weer haar enthousiaste "Schaak!" en na de vele schaakjes zette ze haar tegenstandster keurig mat met dame en toren (dat haar dame een tijdje aangevallen stond maakt nu nog niet uit).

De gebroeders Timo en Einar Sagel waren vaak als eerste weer bij onze stamtafel in de aula.

Einar kwam 4 punten uit en Timo op 5 punten (hij doorbrak in de laatste ronde de reeks 1-0-1-0-1-0-1 met een 1!). Niet gek, maar als ze hun eerste ingeving nog even zouden overdenken, zouden ze nog beter scoren. Maar goed, het aard van het beestje kan je ook niet helemaal veranderen.

Bart Siebring kwam ook op 5 punten uit, maar kende een heel andere scorereeks. Hij begon overweldigend met 4 uit 4, daarna 0 uit 3, om te eindigen met een winstpartij. Bart mag tevreden zijn over zijn toernooi.
Ook Vincent Richtering Blenken Raaijen en Tim Bredek begonnen zeer goed met 4 uit 4, zodat we na 5 ronden het unieke feit hadden dat ze met hun gedrieën aan de eerste twee borden zaten. Bart moest na lang verdedigd te hebben uiteindelijk het onderspit delven tegen de sterk spelende Gerbrich Kroon (Ten Boer) en Tim en Vincent moesten tegen elkaar! Vincent won de onderlinge.Vincent kwam na twee verlies- en winstpartijen op 6 uit 8 uit en won knap de 4e prijs in de C-categorie. Tim ging ook heel goed door, hij speelde met veel zelfvertrouwen, en kwam zelfs op 6½ uit 8 uit. Zeer goed gedaan en goed voor de 3e prijs in de B-categorie!

De F-categorie werd gewonnen door onze Loek van der Hagen met 5½ punten. Ik had het idee dat hij zich in veel partijen liet meevoeren door het speeltempo van zijn tegenstander. Daardoor was hij in de opening vaak wat onnauwkeurig en moest hij dat later in de partij weer zien te repareren. Zijn partij in de 6e ronde tegen Lennart Molanus was een onvervalst spektakelstuk, waarin Loek in een lastige stelling gewoon remise afsloeg (toont zijn strijdlust), wat het uiteindelijk toch werd.Ook de broers Jesper en Joris Spanjer mee. Jesper kwam in de Open groep uit op 4½ punt. Hij was deze keer niet in topvorm maar toch niet slecht gedaan.Joris moest in de Topgroep opboksen tegen zware tegenstand en scoorde 2 uit 6. Achteraf gezien was de eerste partij tegen Jessica Wallat (uit Duitsland) misschien wel bepalend voor zijn toernooi. In een stelling met een pion meer bood hij remise aan, maar zijn tegenstandster wilde strijd nog wel aangaan en speelde door. Joris kon de partij daarna net niet houden en verloor. Na een bye in de 2e ronde stond hij in de 3e ronde in de slotstelling (remise) iets beter tegen Daniël Apol, maar zijn vrije a-pion kon hij niet tot gelding brengen. Na twee verliespartijen gebeurde in de laatste ronde nog iets opmerkelijks. Terwijl de prijsuitreiking in volle glorie was, waren Joris en Femke Koning nog in volle strijd verwikkeld. Joris had weer een vrijpion met wit (nu de b-pion), maar die werd door zijn tegenstandster goed van achteren verdedigd door een toren. Toen Femke ten slotte zelf een pion naar de overkant bracht, leek verlies voor Joris onafwendbaar, maar hij vond nog een zet: Th1+! Femke dacht dat ze mat stond of haar dame ging verliezen en zette haar klok stil ter overgave? Na een paar seconden zag ze toch nog een zet en ging verder. Wedstrijdleider Hiddo Zuiderweg vond dat Joris de partij had moeten claimen en greep niet in... De partij eindigde ten slotte na een paar zetten in remise... De Topgroep werd zeer verrassend gewonnen door Edgar Muradian van ScepU.

Aan de Harener stamtafel werden de scores door de moeders goed bijgehouden:

   

Ook Tristan en Machteld van Foreest horen een beetje bij ons. Tristan bleef ongeslagen en werd 4e in de Open groep, voldoende voor de 1e prijs in de E-categorie! Machteld had het zwaar in de Topgroep, probeerde van elke partij wel iets te maken maar kwam niet verder dan één winstpunt (een bye in de 1e ronde). 

Bij de prijsuitreiking wonnen we verder geen prijsjes bij de verloting, maar iedereen ging tevreden huiswaarts. Dank voor de perfecte organisatie door de mensen van De Paardensprong onder leiding van Ronald van Nimwegen.

Op de website van het toernooi zijn de gedetaileerde eindstanden van de Open groep en Topgroep te vinden.
Link naar het fotoalbum van Harry Gielen.