Machteld was de grote ster bij de zaterdag, maandag en dinsdag gehouden persoonlijke NOSBO-jeugdkampioenschappen in het Denksportcentrum in Groningen.
Ze was oppermachtig in de categorieën E, met een score van 8½ uit 9, en D, met een score van 8 uit 9 en plaatste zich daarmee natuurlijk voor beide NK's. Het was duidelijk dat ze weer een grote stap heeft gezet in haar schaakontwikkeling. Ze verdiepte zich helemaal in de stelling op de momenten dat dat nodig was, steeds op zoek naar de allerbeste zet. En zag ze een combinatie - haar specialieit - dan koos ze ook de beste uitvoering ervan.

Op zaterdag tijdens het E-kampioenschap kwam ze alleen tegen Nick Huisinga (de latere nummer drie) in grote problemen. Maar door actief spel in het eindspel met een stuk minder wist ze toch nog een remise uit het vuur te slepen.

Bij de D-ers verloor ze alleen van favoriet Tycho Bruggink (de latere nummer drie, links op de foto), maar won ze van Thijmen Bourgonjen (de uiteindelijke nummer twee, rechts op de foto); Tristan van Foreest werd knap vierde. Haar winstpartij uit de 3e ronde tegen Silvan Heijnen vond ze het mooist.

Bij de E-ers bond Machteld in de 6e ronde ook Loek van der Hagen aan haar zegekar. Loek liet weer ouderwets fantasievol schaak zien, maar was soms wat slordig op de momenten dat het erom ging. Door een eindsprint van 3 uit 3 kwam hij op 5½ uit 9 uit. Ook zus Janneke van der Hagen deed bij de E-tjes mee: ze won van wie ze qua rating moest winnen, maar kwam nog niet iets tekort tegen de wat sterkeren. Janneke scoorde 4 uit 9, goed gedaan. Tristan eindigde met 4 punten gelijk met Janneke.

Bij het D-kampioenschap begon Loek op de eerste dag met overwinningen op Mieke Nissen en Janneke - pas in het verre eindspel sloeg hij toe - en ingecalculeerde verliespartijen tegen Thijmen Bourgonjen en Tycho Bruggink. Misschien wel het breekpunt voor zijn toernooi was zijn partij tegen Lindert Kroon in de 5e ronde, de laatste partij van de eerste dag:

Wit: Loek van der Hagen (946)
Zwart: Lindert Kroon (488)
1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Pf6 4. Pg5 d5 5. exd5 Pxd5?! 6. d4! Df6? 7. Lxd5 exd4 8. 0-0 Ld6 9. Te1+ Kd7 10. Lxf7
Beter is 10.Pxf7 met de dreiging 11.Dg4+!
10... b6 11. De2 d3 12. cxd3 Dd4 13. Pxh7 Dh4 14. De6+ Kd8 15. Dg6 Dxh2+ 16. Kf1 Pe7 17. Lg5 La6 18. Lxe7+ Lxe7

Een superspannende stelling. Beide koningen staan niet veilig en pion d3 van Loek kan zwak worden. Toch moet Loek gewonnen staan na: 19.De4! (dubbele aanval en blijft d3 dekken) Dh1+ 20.Ke2 Dxh7 21.Dxa8+ Kd7 22.Dd5+ Kc8 23.Kd1.
19. De6? Lxd3+ 20. Te2 Dh1# 0-1

Maar Loek toonde op de tweede dag wel veerkracht door drie van de vier partijen te winnen, de enige die hem versloeg was...Machteld.
Janneke kwam op 2½ punt uit. Ze liet op momenten best goed (vecht)schaak zien, op andere momenten overzag ze de directe gevolgen van een zet. Aan de andere kant wist ze bijvoorbeeld het Lindert Kroon in een minder staand eindspel zo lastig te maken, dat ze er nog een remise uit sleepte.

Onze vertegenwoordigers bij de C-ers waren Vincent Richtering Blenken Raaijen en Joris Spanjer en ze kwamen beiden op 4 uit 7 uit, waarbij ze elkaar opvallend genoeg niet in een onderlinge partij tegenkwamen.
Vincent begon de eerste dag met 1 uit 4 en dan lijkt het erop alsof hij er niet aan te pas kwam, maar hij speelde spannende partijen tegen bijvoorbeeld Gerbrich Kroon en Abedin Heij. Op de tweede dag werd zijn actieve spel met wel beloond met drie overwinningen, met in de laatste ronde een zwaarbevochten winst op Ilja de Goede.
Joris liet ouderwets zijn degelijke spel zien en als hij durft om wat actiever te spelen, kan hij nog beter scoren. Een goed voorbeeld daarvan was zijn partij in de laatste ronde tegen Joost Bensink: door actief spel wist hij de vinger te leggen op de zwakke punten in de stelling van zijn tegenstander.
Het C-kampioenschap werd beheerst door het driemanschap (alle drie 6 uit 7) Ruben Bourgonjen, Jonas Hilwerda en Pieter van Foreest: de benodigde barrage werd gewonnen door Jonas. Pieter speelde in de 6e ronde een spectaculaire partij tegen Ilja de Goede door de witte koning het hele bord over te dwingen en op b7, met een dameoffer (dat niet werd aangenomen), mat te zetten.

(foto: Martin van Velzen)

We sluiten af met Floor van der Hagen die meedeed aan het gecombineerde F-, G- en H-kampioenschap. Het was vertederend om te zien hoe goed ze haar best deed om de partijen zo goed mogelijk te spelen. En o, hoe dichtbij was ze bij een winstpartij in haar partij tegen Jan Steenstra. Ze speelde die partij een hele tijd heel goed, goede schaakjes gevend en stukken in de penning zettend. Maar later in de partij raakte ze de draad een beetje kwijt, liet Jan terug in de partij komen, ging zelf bijna mat met twee torens, gaf zelf mat (!) met een pionzetje, beiden zagen het niet en uiteindelijk werd het remise.
Floor werd, omdat ze het enige meisje was dat meedeed, meisjeskampioene in de H-categorie!

Eddie, Fons, Jan en Roland dank voor de perfecte organisatie. Alle uitslagen en eindstanden zijn te vinden op de NOSBO-PJK 2015-pagina.

Foto's: Marcel Spanjer, zie ook zijn fotoalbum.