Harener jeugd presteert goed bij Grand Prix in Groningen

Op de laatste dag van februari is het GP GasTerra gehouden in hun eigen gebouw op de hoek van de Stationsweg en Hereweg. Een mooie locatie - je keek even naar buiten en je zag weer een peloton fietsers langskomen, beginnend aan de klim over het spoorviaduct - en de entree en versnaperingen waren gratis. En iedereen kon ook nog op de foto met grootmeester Sipke Ernst.
Daarom hartelijk dank aan de organisatie: een grote stimulans voor het jeugdschaken!

Een aantal deelnemers had het PJK net achter de kiezen en voor de Schaakclub Haren traden aan: Joris (groep B), Machteld (groep B), Tristan (Groep B), Loek (groep C), Jesper (groep D, op de eerste foto rechts), Janneke (groep E), Einar (groep H) en Floor (groep J).

Groep B was dus rijk vertegenwoordigd door ons. Joris verdiende de tweede prijs, hij kon tevreden zijn over zijn spel: hij liet volwassen spel zien en bleef in elke situatie op z'n kansen loeren. Hij werd tweede achter de verrassende groepswinnaar Robin Bruins (Ten Boer). Joris' score had nog hoger kunnen uitpakken als hij zijn goede stelling tegen Luca Petrelli had kunnen verzilveren. Maar hij had te weinig tijd over om het paardeindspel winnend over de streep te trekken.

Machteld speelde niet slecht en werd derde, er had misschien meer ingezeten als je van Joris kan winnen. Het leek alsof haar tegenstanders zich van hun beste kant wilden laten zien tegen haar en zich extra scherp zetten. Zo moest ze haar hoofd buigen voor de eerder genoemde Robin Bruins en Gerbrich Kroon (ook Ten Boer).Het kan nu eenmaal niet altijd hosanna zijn... Tristan kon deze keer weinig potten breken.

Loek was wat gekelderd op de ratinglijst na het PJK. Fons van Hamond merkte tijdens de inschrijving al op: "Je kunt nu weer wat punten halen". En zo geschiedde: hij werd eerste met 6 uit 7!

Volgens Loek was de verloren partij zelfs onterecht: "Het door hem aangeraakte stuk had hij niet aangeraakt". Hij won van NK-ganger Willem Mooibroek, volgens hem op Loekse wijze: "Twee plannetjes die uiteindelijk bij elkaar komen zodat je het met een combinatie kan afmaken" (snapt u het nog?...).

Jesper speelde zeer goed in groep D met toch best sterke tegenspelers. Mooi om te horen hoe hij in voetbaltermen sprak over de manier waarop hij een pionneneindspel won: "Ik maakte een schijnbeweging, lokte hem naar rechts en won door met mijn koning naar links te lopen!". Hij werd net als vorig jaar eerste, goed gedaan!

Janneke weer in groep E tweede met goed spel. Dat biedt hoop voor het aanstaande NK in Waalwijk. Ze won van Lyne Bruggink door een aanval, zelfs met dameoffer, keurig te parreren, helaas verloor ze van Kees Verstappen in een voor groep E kwalitatief goede partij. Voor mij was de analyse van Hiddo Zuiderweg hiervan best leerzaam. Janneke heeft die analyse helaas gemist omdat ze tussen de partijen door haar vriendinnen niet kan missen.

Einar speelde erg goed in groep H. Ik kan het weten want ik was daar tafelleider. Hij is tactisch erg vooruit gegaan. Als hij nog wat langer op zijn handen zit en ook in goede stellingen blijft opletten, speelt hij zo een paar groepen hoger. Hij werd knap tweede!

Onze tweevoudige NOSBO-kampioen Floor haalde haar eerste officiële overwinning op een Grand Prix door een mooie "roltrapmat", die ook al eerder in de partij leek te kunnen maar toen kon de vijandelijke loper haar toren slaan. Proficiat! Ook Floor gaat vooruit, haar wisselende concentratie verraadt haar jonge bouwjaar, maar dat komt goed.

Iedereen ging nota bene nog met een traktatie naar huis. En...Jesper en Loek hebben net als vorig jaar "toen ze nog vlamden op GasTerra" (zie verslag 2014) een grootmeestertrainingscertificaat!!

Alle eindstanden staan op de NOSBO-toernooipagina.
Foto's: Marcel Spanjer, zie voor alle prijswinnaars zijn fotoalbum.