Oliver is vanmiddag als tweede geëindigd bij het online gehouden NOSBO-kampioenschap H (geboren in 2014 of later). Nadat hij vijf van de zeven partijen had gewonnen in het gecombineerde FGH-kampioenschap, bleek dat hij alleen Besher Mousa van SC Hoogeveen moest voorlaten.

Juist in de, niet eenvoudige, partij tegen Besher gebruikte Oliver net iets te veel tijd en ging op het moment dat hij 30. h4 wilde spelen door de digitale vlag:


Wit: Oliver Chiu (OJChiuSCH)
Zwart: Besher Mousa (Basher201)
Stelling na 29...Tf6-g6

Oliver won vijf partijen, soms makkelijk en soms minder makkelijk, en de enige andere nederlaag kwam op een bijzondere manier tot stand. Tegen Viaan Gohil, uiteindelijk met zes punten de winnaar in de G-categorie, speelde Oliver in de volgende stelling het winnende aftrekschaakje 16. Lxa7+! met damewinst:

Wit: Oliver Chiu (OJChiuSCH)
Zwart: Viaan Gohil (Viaan_2020)
Stelling na 15...Dg6xe4
Op dat moment vroeg Viaan of hij zijn 15e zet mocht terugnemen (take back) – ik wist niet dat dat kan in Lichess en het zou eigenlijk ook niet mogen – en Oliver, die dacht dat zijn zet niet goed was doorgekomen, accepteerde dat per ongeluk. Na Viaan's 15...Ka8 verloor Oliver ten slotte. Maar hij kreeg in het verre eindspel nog wel een onverwachte en leerzame kans op ontsnapping in de volgende stelling:

Wit: Oliver Chiu (OJChiuSCH)
Zwart: Viaan Gohil (Viaan_2020)
Stelling na 50...b5-b4
Met 51. g6! had Oliver ook een vrijpion kunnen creëren en was er een remise-eindspel ontstaan. Na 51. gxh6 was hij kansloos.

Maar goed, eind goed al goed, Oliver mag als regerend Nederlands H-kampioen proberen zijn titel te verdedigen bij het NK H Online op zaterdag 19 juni. Komt dat zien (online)!

Uitslagen en standen NOSBO Online Jeugdkampioenschap FGH

Foto: Hiske van der Weide