Oliver Chiu - links op de foto - heeft zich afgelopen zaterdag in De Hunzeborgh geplaatst voor het Nederlands kampioenschap G (t/m 8 jaar) door als derde te eindigen achter Besher Mousa (Hoogeveen) en Joris Bakker (Ten Boer).

Het kampioenschap werd afgewerkt in een gecombineerde G- en H-groep. In de G-groep waren Besher Mousa en Oliver op rating favoriet.Ze komen elkaar de laatste jaren op toernooien vaker tegen en nu stond hun onderlinge partij in de 3e ronde op het programma. Oliver kwam met zwart goed uit de opening en had in het middenspel een pionnetje op d3 kunnen meepikken. Hij kon een langzamer plan om de druk te verhogen, maar toen was het aan Besher om het roer over te nemen. Besher pikte wat pionnetjes mee en zette steeds stukken van Oliver in de penning. Oliver miste nog ondertussen nog één kans op kwaliteitswinst, maar uiteindelijk liet Besher niet meer los en won verdiend.

In de 5e ronde trof Oliver ook met zwart de verrassing van het toernooi, Joris Bakker. Oliver verloor deze partij, maar won zijn overige partijen met alleen een remise in de laatste partij: pat met een dame voor door een vingerfoutje.

Oliver plaatste zich hierdoor als derde voor het NK G tijdens de Nationale Pupillendag op zaterdag 25 juni in Spijkenisse.

Zie ook: Geslaagd FGH-kampioenschap en finale C-meisjes.

Foto's: Hiske van der Weide.