Vrijdag 15 juni werd voor de eerste keer een match gespeeld tussen spelers van Schaakclub Haren en schaakclub Capablanca. De match werd gestreden aan zeven borden en werd uiteindelijk, na zware strijd, met 4-3 door Capablanca gewonnen.

Capablanca bestaat uit schakers die wel graag willen schaken maar om verschillende redenen geen lid willen zijn van een 'echte' (bij de KNSB aangesloten) club willen zijn. Het is een huiskamerschaak vereniging. Vele leden zijn in het verleden lid geweest van onze schaakclub. Geert Drenth, Luuk Oosterhuis, Gert-Jan Ris en Albert Wijkstra waren regelmatig te zien bij Schaakclub Haren en de Nierstichting toernooien. De match had een uitermate spannend verloop en de partij aan het eerste bord moest tegen middernacht de beslissing brengen.

 HarenCapablanca3-4
1 Frans Hindriks Geert Drenth 0-1
2 Carla Graafland Luuk Oosterhuis 1-0
3 Vincent Wolters Rob Makkinga ½-½
4 Thomas Wigmans Klaas Hofman 0-1
5 Marton Bax Gert-Jan Ris 0-1
6 Anton Guinee Ruud van der Bilt 1-0
7 Jeroen van Balkom Albert Wijkstra ½-½

De foto's in dit artikel plus nog een paar extra staan allemaal in een fotoalbum op Picasa (link naar het album)
De partijen zijn na te spelen (link naar de partijen)

Frans Hindriks Geert Drenth

Geert stelde zich op met een zeer gesloten verdediging. Hij had zijn goede loper al snel geruild en het leek er op dat zijn slechte loper slechts als veredelde pion kon dienen. Maar listig als Geert is wist hij zijn loper toch nog zo op te stellen dat hij gevaarlijk dreigde te worden. Zo gevaarlijk dat Frans besloot zijn goede loper tegen zwarts slechte loper te ruilen. Daarna leek de ruil van twee torens tegen de dame gunstig voor Frans. Maar toen hij in de uitvluggerfase zijn gevaarlijke vrijpion niet op tijd ruilde voor nog twee centrumpionnen, had de sluwe vos Geert de zaak net onder controle en won uiteindelijk de partij en daarmee de match.

Stelling na 53... Kf7-g6. Frans speelde nu 54. c6-c7 waarna Geert met 54... Te3-c3 net op tijd is om de pion tegen te houden. Bovendien loopt de zwarte koning naar d4 toe en eet de witte centrum pionnen op. In plaats van c6-c7 te spelen had Frans met 54. a4-a5! een tweede pion gevaarlijk kunnen maken. Zwart kan niet beide pionnen tegenhouden en wit staat gewonnen.

Carla Graafland Luuk Oosterhuis

Carla en Luuk zijn geen onbekenden voor elkaar. Niet zo lang geleden was Luuk nog lid bij ons. Net als vroeger werd het erg spannend. Carla maakte handig gebruik van de ogenschijnlijk zwakke centrumpion die ze had. In het middenspel kreeg ze een flink overwicht en zagen we de geest van Luuk dwalen, zoals dat heet.

Zwart heeft de druk op de witte stelling fors opgevoerd. Met name de pion op f2 (met een paardvork) heeft hulp nodig. Luuk speelt hier 17. Lc3-e1 en ziet over het hoof dat hij daarmee zijn paard op e5 ongedekt laat staan. Hij wint na 17... Pc6xe5 weliswaar met f2-f3 materiaal terug maar staat een stuk slechter. Tot overmaat van ramp geeft hij wat later zijn dame weg.

Vincent Wolters

Vincent liet zich door Rob een pion afsnoepen in de opening. Optmistisch als Vincent is meldde hij in de wandelgangen: “Mijn stukken staan goed en dat kan nog niet gezegd worden van die van hem”. Vincent wist nog aardig stand te houden, maar het leek erop dat het onvoldoende was.

In deze stelling maakt Rob een fout met g7-g5. Na Pe4-g3 verliest hij zijn pluspion. Daarna wordt snel tot remise besloten.

Thomas Wigmans

Thomas kwam uit de opening met een zwakke pion op d6. Klaas richtte zijn pijlen er op, maar het leek dat Thomas het kon ‘keepen’, zoals dat tegenwoordig heet.

Zojuist heeft Thomas zijn dame op d7 gezet. Helaas ziet hij de penning op de d-lijn over het hoofd en verliest hij niet alleen een pion na Pfxe5 maar ook nog een kwaliteit. Daarna is het niet meer te houden. Thomas strijdt nog voor wat hij waard was, maar moet tenslotte toch opgeven.

Marton Bax

Marton en Gert-Jan (ook al een oude bekende) spelen een interessante partij. Gert-Jan krijgt een pion op e3 die hem de kans geeft een paard op f2 te zetten.

Het lijkt allemaal erg gevaarlijk. Gert-Jan geeft twee maal schaak met Pf2-h3-f2. Maar dan besluit hij toch geen eeuwig schaak te geven. Hij kiest er voor om af te wijken met Pg4. Maar goed ook want Marton had ongetwijfeld het paard op h3 geslagen. De witte stelling heeft dan de voorkeur. Na Pg4 is het nog spannend en trekt Gert-Jan uiteindelijk aan het langste eind.


Anton Guinee Ruud

Anton en Ruud gingen eerst gelijk op maar toen maakte Ruud een fout en gaf een kwaliteit weg. Niet getreurd, een paar zetten later deed Anton hetzelfde. De resterende torens werden geruild en de witte stelling was net even wat opener.

Nadat zwart 29... Df5-d3 heeft gspeeld deed wit 30. a3-a4 om zijn pion op b5 te dekken(diagram boven). Maar wat Ruud volledig over het hoofd heeft gezien is dat zwart hier zomaar 30... Lb6xe3 kan spelen. De dame op e1 staat immers ongedekt. Het wordt nog erger 31. Lb2-c3 Pe7xd5 32. Lg2xd5?? Dd3xd5+ en mat is niet meer te vermijden. Ruud gaf toen maar op.

Jeroen van Balkom Albert Wijkstra

Jeroen en Albert aan het zevende bord waren als eerste klaar, een vredelievende remise.