Bekijk de foto's van de simultaan

Woensdag, even voor zevenen, is het dan zover: de glazen deuren van het Gasunie-gebouw worden opengeschoven en iedereen mag naar binnen.
En dan is niets anders mogelijk dan om in de centrale hal meteen verbaasd omhoog te kijken de hoogte in. De gekleurde muren - onder in aardkleuren en naar boven steeds meer in natuurkleuren - kruipen naar elkaar tot iets lichts ergens bovenin.
De meeste kinderen lijken hier geen oog voor te hebben en gaan al gauw de brede trap omhoog. Naar de ruimte waar simultaan geschaakt gaat worden.

Het idee om het Gasunie-gebouw te vereren met een schaakbezoek, heeft een aparte voorgeschiedenis. Aan het begin van het seizoen stond er een Grand Prix-toernooi gepland in het Gasunie-gebouw, dacht ik. Het bleek echter in het GasTerra-gebouw gehouden te worden - ook mooi, maar toch niet zo mooi als het Gasunie-gebouw. Luuk Feenstra, vader van Jens en Douwe en werkzaam bij de Gasunie, stelde toen voor om als schaakclub een bezoek te brengen aan het Gasunie-gebouw. Zo gezegd, zo gedaan. In overleg met Alef Boer, leider van Gasunie-schaakclub werd besloten om een simultaan voor de jeugd te organiseren en daarna een vriendschapsmatch te houden tussen een aantal Gasunie-werknemers/schakers en een paar uitverkoren leden van onze club.

Benjamin, Hugo, Jannes, Jesper, Jibbe, Joris, Liang, Loek, Terrence en Yvar namen, geconcentreerd, plaats achter de stukken - voor deze keer wit en zwart om en om - om het op nemen tegen simultaangever Martien Visser, ook werkzaam bij de Gasunie. Het sein voor de meeste overige aanwezigen om te beginnen aan een rondleiding door Alef Boer en Gerard Bakker, die bevlogen vertelden. We hebben het uitzicht op de skyline vande Stad vanaf de een na hoogste etage gezien, de bijzondere aankleding van de kantoorruimtes (in sommige kantoorruimtes was die bijzondere aankleding weer aangepast), kunstwerken (van Jeroen Henneman bijvoorbeeld) op elke etage, uitzichten naar boven, uitzichten naar beneden. En zo kwamen we, onder de indruk, om ongeveer acht uur weer beneden uit op de eerste etage.
Daar bleek dat Martien Visser bij de simultaan niet bezig was geweest om cadeautjes weg te geven. Toen ook de gebroeders Jesper en Joris Spanjer (Joris kreeg een compliment voor zijn goede spel) hun koning hadden moeten omleggen, was het duidelijk: alle 10 partijen waren door hem gewonnen. Er was applaus voor alle deelnemers en Martien Visser en Alef Boer werden bedankt en kregen een jubileumboek overhandigd. Daarna was er ook nog tijd voor alle simultaandeelnemers om de lift naar de bijna-top van het gebouw te nemen.
Om half negen gingen de schuifdeuren weer open en ging iedereen tevreden huiswaarts.

Bekijk de foto's van de rondleiding door het gebouw

Toen was het moment daar om te beginnen aan de vriendschapsmatch. Er zou gespeeld worden met vier tegen vier, twee partijen met bedenktijd van ieder een half uur. Aan de twee eerste borden van de Gasunie speelden Martien Visser en Alef Boer, en bij ons Johan Mostertman en Harry Gielen. Het krachtsverschil bleek groot en in drie van de vier partijen was het pleit al snel beslecht in Gasunie's voordeel. In één partij echter, die tussen Alef en Johan, was het Johan die lange tijd het beste van het spel had. Toen de wolkjes waren opgetrokken, kwam Alef echter met het venijnige zetje f6! en zadelde Johan daarmee op met niet op te lossen problemen.
Het spektakel was te zien op de borden drie en vier. Daar speelden bij de Gasunie Pieter Doller en Gerard Bakker, en bij ons Frans Hindriks en Harm van der Mossel. Frans speelde lange tijd een modelpartij tegen Gerard en won met f4 en daarna e4 een stuk. Gerard maakte het echter zodanig ingewikkeld dat Frans, naarmate de tijd vorderde, het goede spoor langzaam kwijtraakte en verloor. In de tweede partij, tussen Frans en Pieter, ging het erom wat sterker was: het paardenpaar of het loperpaar. Het paardenpaar van Pieter bleek, met een pionnetje meer, oppermachtig. In de tweede partij van Harm tegen Gerard, offerde Gerard alles op veld 6 maar dat werkte als een boemerang. Harm nam graag alles in ontvangst en won.

Bekijk de foto's van de match

We sluiten af met spektakelstuk van de avond. In de partij tussen Harm (wit) en Pieter (zwart) stond het na de 11e zet van wit (exf8D+) als volgt:

Vier (!) dames op het bord... Hoe Harm dit spektakelstuk won, is binnenkort te zien via een analyse op onze site.

1e turnus    
Martien Visser Harry Gielen 1-0
Alef Boer Johan Mosterman 1-0
Pieter Doller Harm van der Mossel 0-1
Gerard Bakker Frans Hindriks 1-0
2e turnus    
Martien Visser Johan Mosterman 1-0
Alef Boer Harry Gielen 1-0
Pieter Doller Frans Hindriks 1-0
Gerard Bakker Harm van der Mossel 0-1
     
Einduitslag   6-2

Om kwart over tien sloten ook de deuren zich achter ons...en ging het gaslicht in het majesteuze gebouw uit...o nee, dat blijft natuurlijk 24 uur per dag branden.