20240615Koffiehuis.jpg

Gisteren kwam een select gezelschap bijeen voor de 17e editie van het Koffiehuisschaaktoernooi in Café De Zaak. Met de nadruk op ín want voor het eerst in de lange geschiedenis van het gezelligste toernooitje van het noorden, moesten we voor de juni-editie uitwijken naar binnen. De weergoden en wijlen de weermannen boden ons een harde wind en één regenbui.

Het voordeel van binnen spelen is dat dat gepaard gaat met inspirerende muziek op de achtergrond. Geïnspireerd door de koffiehuissetting trokken de acht schaakliefhebbers ten strijde op het schaakbord.

Bram en Gerben wonnen hun eerste partijen en niets leek een allesbeslissende laatsterondepartij in de weg te staan. Peter pakte echter in de 5e ronde zijn laatste kans om weer mee te doen door Bram te verslaan. In diezelfde ronde pakte Erwin zijn scalp door Gerben te verschalken waardoor de strijd om de eerste weer helemaal werd.

Peter won daarna al zijn partijen en Gerben won in de laaste ronde van Bram. Hierdoor werd Gerben eerste omdat hij de onderlinge strijd van Peter had gewonnen. Onnodig om te vermelden is dat er natuurlijk geen remise viel te noteren.

Gerben ging met het felbegeerde standaardje naar huis en alle deelnemers kregen 's avonds van organisator Kees nog ter verdere inspiratie een pdf van het boek Coffee House Chess Tactics van John Healy toegestuurd,

Coffeehouse_Tactics.jpg

Eindstand (7 partijen)
1.Gerben Pek          6 (op onderling resultaat)
2.Peter Bodewes       6
3.Bram Baarspul       5 (op onderling resultaat)
4.Erwin Kok           5
5.Dirk Jetten         3
6.Wicher van den Bemt 2
7.Jos Aris            1

8.Jörgen van der Pol  0