Nosbo beker tegen StauntonMet correctie en de partij van Conrad
In de eerste wedstrijd voor de NOSBO beker competitie moest Haren aantreden tegen Staunton 3. De wedstrijd werd uiteindelijk met 3-1 gewonnen. Dit zou kunnen duiden op een makkelijke overwinning, maar dat was niet het geval...

Aan het eerste bord speelde Anne tegen Gerrit ten Brinke. Anne had zwart geloot en kreeg Engels tegen. Anne trok direkt scherp van leer en dacht in een ingewikkelde stelling een (winnend?) pionoffer te brengen. Helaas zat er een foutje in zijn berekening en stond hij plots een pion achter. Zijn tegenstander had wellicht zoveel respekt voor Anne, die bijna 200 rating punten meer heeft, dat hij remise aanbood. Het leek er overigens op dat de remise wel gerechtvaardigd was.

Jeljer - Paulo

Daarna was Paulo Valiente klaar. In zijn partij tegen Jeljer Dijkstra speelde hij Skandinavisch. Jeljer wist er niet zo goed raad mee en verloor al snel een pion in de opening. Jeljer ging nog verder op avontuur en zag uiteindelijk over het hoofd dat hij een stuk verloor in een afwikkeling. De stand was toen 1½-½ in ons voordeel.

Jaap tegen Harm

Invaller Harm kreeg tegen Jaap van der Graaf een Aljechin tegen. Het werd een ingewikkelde partij waar Harm op de 24e zet remise aanbod. Jaap, als gedisciplineerd teamlid vroeg aan zijn teamleider of hij dat mag/moet aannemen of juist niet. Jeljer zei: "onmiddellijk aannemen, je staat een stuk achter!". Waarop Jaap aangaf dat dat niet zo was, en hij eigenlijk voor de winst ging, maar best in het teambelang een remise accepteerde. Toen Jeljer beter keek zag hij dat het materiële evenwicht inderdaad niet verstoord was en de beslissing maar geheel aan Jaap overliet. Jaap ging lang denken, de tijd verstreek; Jan Hollander ging zeker verliezen, dus een winst van Jaap maakte voor het teambelang niet meer uit. De stelling was ingewikkeld en Jaap zag geen winstweg (en waarschijnlijk is die er ook niet). Toen werd de remise alsnog aangenomen. (Red: met dank aan de bijdrage van Jaap)

Conrad tegen Jan

Aan het tweede bord nam Conrad het op tegen Jan Hollander. Hier was het ratingverschil zelfs 300 punten in het voordeel van Haren. Conrad en Jan speelden de Tarrasch variant van het Frans. Dat hadden ze ook al recentelijk gespeeld in de interne competitie van Staunton. Jan week het eerst af, in de veronderstelling dat Conrad die variant ondertussen wel bekeken zou hebben. Dit was overigens niet het geval...
Enfin Conrad leek vanuit de opening slechts een miniem voordeeltje te hebben. De teamleider (en verslaggever) zag niet waar de aanknopingspunten waren om het voordeeltje uit te bouwen. Maar Conrad speelde rustig door in een stelling met elk twee torens en een licht stuk. Voordeel voor Conrad was dat zijn paard het opnam tegen een slechte loper. Omzichtig manoevrerend kwam Conrad steeds beter te staan. Dit was zeker het geval toen zijn tegenstander de pionnenmeerderheid van wit op de damevleugel (te) veel ruimte gaf.

n

veel belangstelling voor het overgebleven bord van Conrad

Ga naar foto album op Picasa om alle foto's te zien van deze avond.

  Haren 1867 Staunton 3 1675 3 1
1. Haitsma,A.H.(Anne) 1935 Brinke ten,G.(Gerrit) 1751 ½ ½
2. Mostertman,C.A.(Conrad) 1947 Hollander,J.(Jan) 1637 1 0
3. Valiente,P.(Paulo) 1881 Dijkstra,J.(Jeljer) 1678 1 0
4. Mossel van der,H.M.(Harm) 1704 Graaf van der,J.F.(Jaap) 1632 ½ ½