Van een bekerderby mag je wel spreken als het alleen een kwestie van het afrijden van de Meerweg is om in Eelde/Paterswolde te geraken.

Uw verslaggever komt afgelopen maandag om ongeveer 21.30 uur de gemeenschappelijke ruimte van het Else van der Laanhuis binnen en treft daar de volgende situatie aan.

Harry is in een toren-loper- tegen een toren-paard-eindspel terechtgekomen tegen Leon Steijvers. Met een pion meer, maar de winst over de streep trekken zal nog een hele kluif worden.
Stef staat zeer prettig tegen oude bekende Willem Giesesteyn en zijn winst lijkt een kwestie van tijd.
Van de stelling van Carla tegen Martin Wiersema is nog niet zo heel veel te zeggen, de echte strijd moet daar nog losbarsten.

De stelling van Majid is een ruïne en de witte loper op d5 van Lex Kalverboer is als 'een spijker aan de doodskist' van Majid. De loper ondersteunt een vrije f-pion die niet meer te stoppen is: Majid feliciteert zijn tegenstander en Eelde/Paterswolde neemt een 1-0 voorsprong.

Enige tijd later op de avond trekt Stef inderdaad de stand gelijk. Willem probeert zich nog los te rukken door een stuk te offeren, maar de aanval van Stef op de koningsvleugel slaat door: 1-1.

In de partij van Carla is de strijd ontbrandt, haar tegenstander offert zijn pion op d5, maar heeft al zijn offerpijlen gericht op pion e3. Carla heeft ondertussen de pion op d5 met haar toren geslagen (achteraf blijkt slaan met de loper beter) en speelt daarna die toren naar h5 met aanval op h7 - een zet die bijna iedereen zou hebben gespeeld. Het offeren gaat door op f2 en opeens zijn de problemen onoplosbaar voor Carla en ze wordt even later matgezet; knap gespeeld van de heer Wiersma en we staan met 2-1 achter!

Terwijl de partijen van Carla en Harry nog bezig zijn, trekt de heer Kalverboer zijn jas alvast aan om naar huis te gaan, tot er wordt geroepen: "Nog niet naar huis gaan, misschien moet er nog gesnelschaakt worden!"
Maar dan moet Harry nog wel winnen. Hij gaat ijzer met handen breken door een kwaliteit te offeren (zie de foto gemaakt door Majid) om de e-pion te laten doorlopen. Zoals het gaat, verdedigt Leon zich zoals gewoonlijk taai, vindt Harry geen winstweg en biedt hij met nog maar weinig bedenktijd remise aan...

De felicitaties zijn voor de heren van Eelde/Paterswolde en succes met de verdere bekertoernee. 

  Eelde/Paterswolde    1505-Haren & Oostermoer 2 1667 2½-1½
1.Leon Steijvers       1652-Harry Gielen         1831  ½-½
2.Willem Giesesteijn   1472-Stef van Kesteren    1752  0-1
3.Martin Wiersema      1391-Carla Graafland      1582  1-0
4.Lex Kalverboer           -Majid Hashemy        1503  1-0

Het KNSB-bekerteam trad een dag later aan in en tegen medederdeklasser Hoogeveen.

In de reguliere wedstrijd werd het 2-2 door een overwinning van Martien Visser (op Herman Voss) en remises van Johan Klinkhammer (tegen Marten Berghuis) en Tomas Hiemstra (tegen Marc Snuverink).
Toen moest er daar wél gesnelschaakt worden, daarin was Hoogeveen oppermachtig: 3½-½.

Ook de felicitaties voor de heren van Hoogeveen, zij mogen nu thuis aantreden tegen de Groninger Combinatie!

  Hoogeveen            1922-Haren & Oostermoer  1919 2-2 3½-½
1.Herman Voss          1978-Martien Visser Sr   2131 0-1  1-0
2.Marten Berghuis      1941-Johan Klinkhammer   2022 ½-½  1-0
3.Christiaan Mol       1915-Andreas Tasma       1789 1-0  1-0
4.Marc Snuverink       1854-Tomas Hiemstra      1733 ½-½  ½-½

Harry Gielen maakte, terwijl hijzelf aan het spelen was, nog de mooie foto's 2, 3 & 4.