Ofwel hoe kan het dat een beker-wedstrijd die zo duidelijk op een 2-2 tussenstand afstevent, toch nog in ons voordeel wordt beslist.

Stel je kijkt als teamleider tegen deze stellling aan. Jouw strijder heeft zwart....

Stelling na 45.... Pb8

Wit is Raymon Oord, zwart is Martien Visser. Engine-evaluatie +9. Het is logisch dat wij ons voorbereiden op het ergste. Martien volgt het advies van Paulo: "Gewoon blijven staan!" Ik heb geen idee wat dat zou moeten inhouden, maar kijk wat er gebeurt. Ik heb besloten, omwille van de beperkte tijd, geen uitgebreide analyse te geven.

Het komt hier op neer dat Raymon een paar keer de plank flink misgeslagen heeft. Uiteindelijk belanden we in een curieus eindspel waarbij na stukkenruil wit een loper en zwart een paard heeft. Dan gaat, ook voor de toeschouwersm geheel onverwacht het paard op h4 slaan en de loper op f7. Daarna wint Martien het eindspel. Dit eindspel was overigens remise. Wit moet 64. Lf5 spelen en niet 64. Lh5

Klik hier om de partij verder te spelen....

20170325-PIC_8384.jpg

Op deze wijze kwam er dus een "vroegtijdig"einde aan deze halve finale NOSBO beker.

Het begon allemaal rooskleurig. Op verzoek was Paulo aan twee gaan zitten in de hoop dat hij Ardin Bosboom zou treffen. Hij had deze in een vorige ontmoeting vrij kansloos verslagen. En nu werkte Ardin zich zlef flink in de nesten, hoewel Paulo een onschuldige Colle op het bord bracht. In een poging zich te ontwordtelen aan de druk overzag Ardin stukverlies. Hij deed nog een paar zetten, maar gaf toen gedesillusioneerd op.

Op drie speelde Johan Klinkhammer tegen Jarek Krawczyk. Johan speelde tegen d4 zijn gebruikelijke d5 en Pc6. Wit wist niet goed wat te doen. Daardoor kwamen zijn stukken minder harmonieus te staan. Johan ging recht door zee met f6 en e5. Toen Jarek uiteindelijk toch nog gerokeerd had ontspande hij wellicht wat en werd door Johan vakkundig mat gezet.

Op vier speelde Maarten Roorda tegen Sander Kletter. Siciliaans. Wit ruilde op c6 en beschadigde daarmee de zwarte pionnen structuur. Zwart had wel het loperpaar, maar de steling was gesloten en Maarten had een licht inititatief. Zwart gooide het over een andere boeg en offerde een pion op e5 om de lijnen te openen. Er volgde een spannende fase waarin wij dachten dat Maarten het zou kunnen houden. Het stond op dat moment immers al 2-0. Maarten zag echter scherpe aanvalskansen. Hij liep echter in het welbekende mes en moest teleurgesteld de vlag strijken.

Zoals gezegd, kwam het daar nog goed, maar dat was slechts dankzij een mirakel....

Link naar foto-album.
Hier zijn ook nog wat notatiebiljetten opgenomen zodat U de andere partijen kan naspelen....

Beker; Ronde: 4; KNSB rating feb 2017

T Van der Linde 1803 Haren & Oostermoer 1922 1 3 vr 24 mrt
1. Raymon Oord 1894 Martien Visser Sr 2095 0 1
2. Ardin Bosboom 1909 Paulo Valiente 1750 0 1
3. Jarek Krawczyk 1738 Johan Klinkhammer 2039 0 1
4. Sander Kletter 1671 Maarten Roorda 1805 1 0