Onze kanjers
v.l.n.r. Johan Klinkhammer, Loek van der Hagen, Martien Visser en Paulo Valiente

Het is donderdag 13 april 2017. Het team van Haren & Oostermoer begint aan de NOSBO-bekerfinale tegen Hoogeveen. De gemiddelde rating van Hoogeveen is 2053; die van ons 1905. Zo op het oog een kansloze missie...

Ons team heeft zich goed voorbereid. Met veel zorg is het team samengesteld, een proces waar diverse leden aan hebben meegewerkt. Het blijkt zijn vruchten af te werpen. Na de reguliere partijen is de stand 2-2, zodat snelschaakpartijen de beslissing moeten brengen. In deze fase zijn onze helden in staat de tegenstanders met 2½-1½ terug te sturen naar Hoogeveen.

Let op dit verslag zal nog worden uitgebreid met materiaal aangeleverd door de spelers! Nu met analyse van Johan Klinkhammer!

Hoogeveen kwam achter het bord met de vier spelers in de vereniging met de hoogste rating: Andries Mellema (2197), Osama Sadallah (2054), Marten Berghuis (1992) en Sander Taams (1969). Voor ons team ging het anders...

In de weken voor deze wedstrijd begon de (e-mail)discussie al over de samenstelling van het team. Eén deel was al snel zonneklaar. Martien (indien beschikbaar), Johan en Paulo stonden er in ieder geval in. Maar wie moest de vierde speler worden? Eén speler twijfelde. Kan ik die druk wel aan? Een andere speler wilde liever reporter zijn. Harry stelde voor om Loek te vragen. Loek had indruk gemaakt in de competitiewedstrijd tegen HSP/Veendam. En zo geschiedde. Dit was slechts het eerste deel, nu de opstelling nog.

Paulo suggereerde de opstelling waarin we hebben gespeeld. Hij was er (wellicht) terecht van overtuigd dat hij flinke weerstand zou kunnen bieden tegen Andries Mellema. Nou, hij heeft er alles aan gedaan om dit waar te maken. Bestudering van de spelstijl van zijn tegenstander in combinatie met overleg met een sterke speler leverde een verrassende openingskeuze op: Owen's Defence tegen de e4 speler: 1. e4 b6. Voordeel: Andries kent zijn openingen heel goed. Er werd dus voor gekozen om hem op onbekend terrein te bestrijden. Teamcaptain Maarten Roorda besloot uiteindelijk na overleg met Geon Knol tot deze opstelling.

Paulo (l) en Andries wensen elkaar een prettige partij


Dit pakte eigenlijk erg goed uit. Paulo kwam weliswaar wat gedrongen te staan, maar feitelijk kon Andries geen zwaktes in de verdediging vinden. Tijdens een rookpauze na de partij gaf Andries dat ook eerlijk toe. Helaas kreeg Andries in de tijdnoodfase kans om zijn paard naar d6 te spelen en won hij de partij. Het was toen half een 's nachts! Tijdens de lange laveerfase heeft Paulo een kans gemist om na een loperoffer materiaal te kunnen winnen.

Johan Klinkhammer Sander Taams
 Johan Klinkhammer  Sander Taams

Johan Klinkhammer kreeg tegen Sander Taams de kans om zijn geliefde Taimanov-variant in het Siciliaans te spelen. In het begin van de partij speelde Sander wat langzaam. Bovendien liet hij langere tijd de gebruikelijke zet Pc3 achterwege. Zou Sander van plan zijn de zwarte opzet met c4 te bestrijden? Dat bleek niet zo te zijn. Pc3 kwam toch gewoon. Sander's kennis van de opening bleek niet al te groot te zijn. Op de 10e zet speelde hij het ongebruikelijke 10. a3. Daarna stond Johan op zijn minst gelijk. Wellicht zag Sander de donkere wolken aankomen. Hij ging in de aanval, inclusief Lxh7. Johan had verder gezien en was op deze manier het eerste klaar. Een fijn gevoel voor de rest van het team, zo'n 1-0 voorsprong. 
Johan Klinkhammer heeft alle bekerwedstrijden meegespeeld, net als Paulo Valiente. Hij haalde daarbij de fraaie score van 4 uit 4!

In zijn analyse legt Johan veel nadruk op de psychologische aspecten van de strijd en dat hij al heel vroeg in de partij merkte dat Sander mentaal niet voorbereid was op een gevecht met mhem. En dat daaraan een eerdere gebeurtenis ten grondslag ligt. Volg deze link voor Johan's analyse van zijn partij.

Loek maakt remise onder grote belangstelling

De benjamin van het team, Loek van der Hagen, speelde tegen Marten Berghuis. Toen dat bekend werd, kon vader Stephan zijn zoon nog even influisteren dat Marten de Db6-variant van de Najdorf speelt. Dat had hij zelf een keer aan den lijve mogen ondervinden in het zomertoernooi in Vlissingen. Ik weet niet hoeveel theorie Loek van deze ingewikkelde variant paraat heeft, maar hij deed het heel goed. Kijk eens naar deze zet die Loek zijn tegenstander voorschotelde: (eerste diagram). Hoewel Loek na de opening een pion achterstond, had hij toch initiatief. De kibitzers langs de lijn dachten dat het materiaalvoordeel van zwart uiteindelijk de doorslag zou geven. Loek hield zijn hoofd koel en Marten wist niet hoe hij zich moest ontworstelen aan de greep van Loek. Hij nam genoegen met remise door herhaling van zetten. Het zou een essentieel halfje blijken te zijn. Johan Klinkhammer gaf het advies aan Loek om de partij van Mikhial Talj tegen Tolush, Russisch kampioenschap 1956 na te spelen/bestuderen. Een waanzinnig spektakel. Tal speelde in dezelfde variant die Loek op het bord had 12. Pe4. (link naar deze partij) 

Stelling na 13. Pc3-b5 Slotstelling
Loek heeft zojuist 13. Pc3-b5 gespeeld... De slotstelling, zwart accepteerde remise
door zetherhaling Tb3-e3 en Td8-d7

Volg deze link voor een analyse van de partij.

Martien Visser Osama Sadallah
Martien Visser Osama Sadallah

Aan het tweede bord speelde Martien Visser tegen Osama Sadallah. Osama werkt in ploegendienst. Daarom heeft hij bijvoorbeeld de halve finale aan zich voorbij moeten laten gaan. Maar bij deze wedstrijd was hij erbij! De opening was enigszins onregelmatig 1. e4 c5 2. Pf3 g6 3. d4 cxd4 4. Dxd4. In een gelijke strijd kwam Osama een pion voor. uw verslaggever zag een P+T met pionnen tegen P+T en een pion minder op het bord. Tot mijn schrik ik dat Martien de torens ruilde. Omdat ik altijd geleerd heb dat een paard-eindspel (met pionnen) veelal op dezelfde wijze beoordeeld moet worden als een soortgelijk pionneneindspel, hield ik mijn hart vast. Maar Martien had verder gezien. Hij manoeuvreerde handig en ontfutselde zijn tegenstander de pluspion. Daarna werd het snel remise. Eerlijk gezegd heeft Osama een kans gemist op winst: klik hier om de partij na te spelen. 

Alleen Johan is al klaar

Dus zo werd het 2-2. En dat betekent snelschaken met verwisseling van kleur. Het was al 00:30 uur!

In de snelschaakpartij werd Loek met zwart vrij regelmatig verslagen. Net als in de halve finale koos Marten tegen het Siciliaans (met wit) een opstelling met h3. Loek kreeg niet veel greep op de stelling en werd langzaam weggedrukt.

De partij tussen Johan en Sander was een pittige strijd. Helaas kon Johan zijn materiële voordeel dat hij uiteindelijk bereikte, niet verzilveren. Er bleven te weinig pionnen over zodat Sander naar remise kon ontsnappen.

Martien Visser kreeg stellingsvoordeel en tijdvoordeel tegen Osama. Osama raakte een stuk aan, liet het los en wilde toen een ander stuk zetten. Martien wees hem op een van de tien geboden van het schaakspel. Osama moest een andere zet doen. Hij raakte hierdoor in verwarring en gaf iets weg en gaf toen gedesillusioneerd op.

Maar daar was de reddende engel uit de Filipijnen! Paulo schotelde Andries het Londen systeem voor, een opstelling met d4 c3 en Lf4. Andries wist er niet zo goed raad mee. Paulo voerde de partij tot een fraai einde.
Volg deze link voor een analyse van de partij. Bekijk zeker ook de film die Johan hiervan maakte (Link naar film)

Tot nu toe was 13 april voor mij voornamelijk de verjaardag van de grote Garry Kasparov. Maar vanaf nu is het ook de dag van deze historische overwinning!!

 Links

  • foto album Harry Gielen
  • film snelschaken aan bord 1 en 2 - camera: Johan Meirink - bewerking: Harry Gielen
  • filmfragment Harry Gielen - laatste 20 seconden van de snelschaakpartij Paulo Valiente - Andries Mellema
  • partijanalyse Harry Gielen - Loek van der Hagen - Marten Berghuis
  • partijanalyse Johan Klinkhammer - Sander Taams - Johan Klinkhammer
  • partijanalyse Harry Gielen - Sander Taams - Johan Klinkhammer
  • partij Martien Visser - Osama Sadallah
  • partijanalyse Harry Gielen - snelschaak: Paulo Valiente - Andries Mellema