Der Grossmeister

In de vijfde ronde van het Postillion Haren Challenger werd weer volop strijd geleverd. Opmerkelijk waren de remise van Adrian Kuiper tegen koploper Stef van Kesteren en de winst van Silvia van der Werff op Tim Loos. Favoriet Andreas Tasma moest tot het uiterste gaan om Der Grossmeister (foto boven) op de knieën te krijgen. 

Adrian Silvia
Adrian Kuiper Silvia van der Werff

Stef van Kesteren nam het zekere voor het onzekere toen hij zag dat Adrian zich goed opstelde in en na de opening. Adrian behoudt met deze remise de leiding in het klassement om de NOSBO Challenger titel, de beste speler onder 18 jaar.

Andreas Tasma en Frank van Indie bereikten een eindspel met pionnen op beide vleugels. Frank had nog een paard en Andreas een loper. Andreas benutte de kracht van de loper ten volle en kon met de koning binnendringen. Er kwam een eindspel op het bord van K+P tegen K+L+2pionnen. Een pion werd geofferd om de andere te laten promoveren. Maar…. Er zou een patstelling ontstaan zijn als naar dame werd gepromoveerd. Zonder dralen pakte Andreas een paard. Toen stond dus een K+P+L tegen K op het bord. Frank zag zijn kansen stijgen. Met de beperkte tijd die beide spellers nog hadden zou het misschien niet lukken. Maar Andreas kweet zich keurig van zijn taak en zette ruim binnen de 50 zetten mat. Promotie tot toren had trouwens ook gekund om het pat uit de weg te gaan. “Is niet in mij opgekomen”, zei Andreas achteraf. 

Silvia van der Werff kreeg de kans om het openingsexperiment van Tim Loos, franse ruilvariant met Dxd5, met gezonde zetten te bestrijden. Toen Tim ook nog koos voor tegengestelde rochades, kreeg Silvia niet te missen kansen. Fraaie partij Silvia (ook na te spelen).  

De partij tussen clubgenoten Jan Boer en Gerbert Leeftink eindigde na een enerverende strijd toch nog in remise. Jan had beslissend voordeel, maar liet Gerbert ontsnappen.

Diagram

In deze stelling kan Jan met Dc7 gevolgd door Tb8 en Tb6 de witte dame vangen.Hij speelde echter Pb8 en Gerbert kon via Dc8 schaak uit zijn benarde positie glippen. Zo makkelijk als Raoul Suurmeijer gisterenavond zijn partij won in de wedstrijd tegen ESG 3, zo simpel verloor hij tegen Jeroen Groot. Jeroen speelde de opening met verwisseling van zetten. Raoul moest puzzelen of dit veel uitmaakte en speelde zijn paard van e4 naar g5. Dat kostte een stuk. Hij probeerde het nog even maar streek toch de vlag toen er nog een pion afging. Jeroen is een “zij-instromer”. Hij is pas ‘echt’ mee gaan doen in de derde ronde.  Hij heeft drie partijen op rij gewonnen. In de volgende ronde speelt Jeroen vooruit tegen Adrian Kuiper, een belangrijke pot voor de eindklassering.

Tony loopt rond

Tony Westermann en Vincent Wolters doen beiden aan veel toernooien mee in de NOSBO en omstreken. Ze kennen elkaar zou je wel kunnen zeggen. Net als bij Jeroen Groot ook hier een e4 opening met een zetverwisseling. Vincent had er van kunnen profiteren maar koos voor een verdedigende opzet. Het kostte een pion. Zo leek het er op dat Tony ditmaal zou gaan winnen. Vincent gooide er wat meer agressie en kreeg toch nog het beste van het spel. Speel de partij na en wees getuige van een partij met wisselende kansen die tenslotte door Vincent werd gewonnen.(zie link onderaan).

Ynte

Ynte Visser is een graag geziene gast op ons toernooi. Hij is treedt ook vaak op als arbiter. Hij geeft zelfs cursussen! In zijn partij tegen Thale Hadderingh leek het er even op dat Ynte het onderspit moest gaan delven omdat hij te weinig tijd had en hij hoopte dat Thale geen goed winstplan kon vinden. Ynte zette de klok stil en meldde de arbiter (uw verslaggever dus..) dat hij op grond van artikel 16 (of zo) remise claimde, mocht hij door de vlag gaan. De arbiter verzocht hem door te spelen en aldus geschiedde. Thale wist overigens een makkelijke winst op het bord te brengen zodat een eventueel gegraaf in de reglementen overbodig was geworden. 

George Scharke moest tegen Alex van Prinsenbeek, een sterkere tegenstander, omdat Gerritjan van der Sloot op het laatste moment afzegde. Lange tijd lukt het George om goed tegenstand te bieden. In de volgende stelling lijkt het er op dat zwart de toren heeft ingesloten op e7 en kan gaan winnen. Helaas kan Dd6 x e7 niet. Ziet U waarom?

Diagram 

Henk van der Meer en Gerrit ten Brinke zijn oude rivalen. De opening, een Svesnikov, was ook geen verrassing. U kunt de partij naspelen. In de slotstelling werd remise gegeven, hoewel zwart misschien toch nog wel wat meer spel heeft. 

Majid Hashemy zette de partij goed op tegen Boudewijn Hoogeboom. In de volgende stelling heeft Majid mooie druk tegen de achtergebleven pion op d3. 

Diagram

Jammer dat hij nu Lc8 speelde. In plaats daarvan zou Dd7 uitstekende kansen hebben geboden... U kunt de partij naspelen (zie link onderaan)

Link naar een aantal partijen uit deze ronde.

Link naar foto album