De tweede ronde was een uur verschoven om spelers (en de wedstrijdleider) in de gelegenheid te stellen de crematie van Heinse van Houten bij te wonen. Heinse overleed eerder deze week. De ronde begon met een minuut stilte.
Daarna ging de ronde van quitte. Er waren een flink aantal interessante partijen.

Frans VermeulenLeoFrans Vermeulen tegen Leo Spaans was een interessante partij. Frans speelde een Tweepaardenspel in de nahand met Pc3. Zoals iedereen die Euwe gelezen heeft moet zwart een schijnoffer op e4 brengen. Dit speelde Leo ook. Maar Frans sloeg niet terug maar offerde een pion. Zelf had ik dat nog nooit gezien, maar in de database waren er toch een flink aantal partijen mee gespeeld. Frans kreeg een lichte druk op de zwarte stelling, maar zwart had een betere pionnenstelling. Daarom speelde Leo door om te zien of hij daar nog gebruik van kon maken. Achteraf gezien was het verstandiger geweest om in remise te berusten. Nu ‘verloor’ Leo zijn geduld (met 31… h6). Een kleine onachtzaamheid waar Frans als de welbekende bok op de haverkist op sprong. Frans ging een pion winnen. Terwijl Leo zich suf piekerde hoe hij dit nog redden kon, viel zijn vlag. De slotstelling is niet verloren, want zwart kan met Tg8 binnendringen en tegenspel krijgen. Wellicht was dit uiteindeliijk ook onvoldoende om de partij te redden. Link naar de partij.

 

Stef en Paul
Stef van Kesteren speelde tegen Paul Zilverberg. In een Schotse partij stelde Paul zich aanvankelijk solide op. Maar toch liet hij zich een pion op a5 ontfutselen. Stef stoomde netjes op met zijn pionnen in het centrum en won uiteindelijk redelijk eenvoudig door zetdwang. In de analyse blijkt dat Paul toch nog redelijk wat remisekansen heeft gehad, ook nog tegen het einde van de partij. Link naar de partij.

JeffreyJesperJeffrey ten Velde speelde met zwart tegen Jesper Post. Jeffrey speelde een ongebruikelijke opening: Philidors Tegengambiet (1.e4 e5 2.Pf3 d6 3.d4 f5!?) Het werd een enerverende partij waarin beide partijen kansen hadden. Jeffrey heeft de partij voor ons geanalyseerd, waarvoor dank Jeffrey. Link naar de partij.

Jeffrey vermeldt in zijn analyse dat er vroeger bergen theorie over waren. Dit was voor mij een aardige aanleiding om weer eens te duiken in het eerste boek dat ooit gepubliceerd werd met uitgebreide overzichten van openingen, de 'Bilguer'. De officiële titel is 'Handbuch des Schachspiels', auteur Von der Lasa, uitgegeven in 1916 (althans de zesde druk die ik heb). Daarin staan inderdaad een hele serie varianten. De belangrijkste variant is deze: 1.e4 e5 2.Pf3 d6 3.d4 f5!? 4.Pc3 met een variant als voorbeeld 4… Pf6 5.dxe5 Pxe4 6.Pxe4 dxe4 7.Pg5! d5 8.e6! Lc5 9.Pxe4 dxe4 10.Dh5 gevolgd door Dxc5. In een openingsboek van recentere datum staat bij 3… f5!? vermeld: "Een riskante voortzetting. Hoewel zwart nog niet goed ontwikkeld is, verzwakt hij zijn koningsstelling. Dit slaat op de diagonaal van a2-g8 en het openen van lijnen in het centrum. Dat alles terwijl zwart nog geen serieuze schade kan aanbrengen aan het witte centrum."

JaelTonyJaël Wieringa, debutant in de Challenger, had de eerste ronde een bye. Dit was dus zijn echte debuut. Tegen Tony Westermann speelde hij een solide partij. Jammer voor hem dat toen hij met een kleine combinatie (23… d5) in het centrum de pionnen wilde ruilen, bleek daar toch iets net niet te kloppen. Jammer, volgende keer beter. Opening prima gespeeld, Jaël! Link naar de partij.

MichielJanNa een lange afwezigheid in de schaakarena nam Michiel Meeuwsen weer plaats achter het schaakbord. Ook Michiel begon met een bye, zodat de partij tegen Jan Pilon zijn vuurdoop werd. Jan stelde zich op met een rustige Colle-opening (d4, c3 en Lf4). Er ontspon zich een interessant gevecht met tegengestelde rokades. Wie komt eerst. Het leek er op dat zwart eerder zou komen, maar door een paar onnauwkeurigheden van Michiel, trok Jan aan het langste eind. Link naar de partij.

bord 1Hiddo Zuiderweg kwam tegen Erick Erdsieck via zetverwisseling in de Franse Doorschuifvariant. Erick speelt dit met een pionoffer in gedachten. Het werd een interessant gevecht. Net als in de vorige ronde kwam Hiddo mij melden dat hij weer een zet had gedaan die in aanmerking moest komen voor de (virtuele) schoonheidsprijs. Hij bedoelde de zet 21… Ta8. Toen ik het analyseerde, was ik niet onder de indruk. 21… Tc8 leek mij beter, een zet later stond de toren daar toch. Uiteindelijk kwam Erick met een optisch fraaie zet 24. Pc4. Hiddo was onder de indruk en wikkelde af naar remise. De analyse toont echter dat Hiddo had kunnen winnen met 25… De4! Link naar de partij.

Theo en BoudewijnDe partij tussen Boudewijn Hoogeboom en Theo Dijkstra eindigde in remise. In de analyse is te zien dat het evenwicht nergens in gevaar was, zodat dit een terechte uitslag lijkt. Ik moet toegeven dat Boudewijn het al zei toen hij mij de notatie overhandigde: “Dit is een saaie partij, hoor!”. Klopte. Link naar de partij.

JohanRamonEen van de verrassingen vandaag was de overwinning van Johan Zwanepol op Ramon Middeljans. Ramon speelde de Aljechin-verdediging. Johan speelde een niet al te ambitieuze variant. Wellicht dat Ramon dacht dat het een makkelijk middagje zou worden. Dat werd anders. Kijk naar de analyse en zie hoe Johan mooi gebruikmaakt van een fout van Ramon. Link naar de partij.

AndreasAndreas Tasma mocht weer aantreden tegen een jeugdtalent. Ditmaal was het Loek van der Hagen, zijn clubgenoot. Andreas gebruikte de Bird-opening (1. f4) om zijn tegenstander in ongebruikelijk terrein te lokken. Dat lukt niet want Loek speelde de opening voorbeeldig en bereikte gelijk spel. Op zet 26 dacht Andreas zijn tegenstander te verrassen met een tussenzet (26. Lxe6). Helaas bleek dit een geweldige bok, die hem een stuk kostte. In de stelling waar Andreas deze fout beging, stond het ongeveer gelijk, met misschien een klein voordeeltje voor wit. In de analyse heb ik dit 'uitgespeeld'. Link naar de partij.

HenkAbedinHenk Seijen mocht ook weer tegen een jeugdspeler. Gelukkig speelde Abedin Heij niet zo snel als zijn tegenstander uit ronde 1. Abedin opende met d4 en Henk verdedigde zich met een Konings-Indiër.

Abedin speelde het niet superscherp, maar toen Henk een paard toeliet op e6, kreeg Abedin kansen. Henk wist de verschenen pion op e6 niet onschadelijk te maken. Daardoor kon Abedin zich steeds aanvallender opstellen. Toen Henk uiteindelijk een toren wegblunderde, was de stelling feitelijk al verloren. Mooie partij Abedin! Link naar de partij.

RaoulMarritOok Raoul Suurmeijer kreeg een jeugdspeler tegenover zich. Marrit Adema, de schrik van vele tegenstanders door de jaren heen, moest het Morra-gambiet bestrijden. Haar methode leidde tot een ietwat verkrampte stelling. Maar het was zeker speelbaar. Zwart moet omzichtig en langzaam de gevaarlijke stukken van wit onschadelijk maken; met name de loper op b3. Helaas ging het mis toen Marrit op de 15e zet met Pg8 de pion op f7 onvoldoende dekte. Raoul sloeg toe en won snel. Link naar de partij.

WesselHanWessel Adema nam het op tegen debutant Han Meijer (rechts op de rechterfoto). Aanvankelijk ging het gelijk op, hoewel Wessel toch wel het betere van het spel had. In een eindspel met lopers van ongelijke kleur, maakte Han een paar foutjes. Deze werden goed uitgebuit door Wessel. Goede partij van Wessel. Link naar de partij.

de jeugd aan zetVincent Richtering Blenken Raaijen won eenvoudig van Stella Dekker, nog een debutant in dit toernooi. Aanvankelijk ging het goed met Stella. Ze bouwde een goede stelling op. Echter op zet 16 speelde ze c5 en gaf daarmee pardoes een stuk weg. Dit bleek een paar zetten later gegroeid te zijn tot een volle toren. De partij duurde nog lang, maar de uitslag stond al wel vast. Link naar de partij.

Gerard Baars kreeg tegen Dick Dalmolen een Russische verdediging tegen. Kennelijk beviel hem dat niet en hij maakte er een Vierpaardenspel van. Zie je niet zo vaak meer. Het werd een laveerpartij waarbij wit misschien iets meer kansen had. Dick verdedigde nauwkeurig en maakte in het dame-eindspel met een eeuwig schaak remise. Link naar de partij.

HenkDe snelschaker in het gezelschap, Tijmen Hofstra, speelde vandaag tegen Henk van der Meer. In een scherpe Siciliaan rokeerde Tijmen lang. Henk durfde het niet aan kort te gaan en liet zijn koning in het centrum staan. Met een mooie combinatie (16… Pc5!) won zwart een kwaliteit. Henk miste een hele snelle winst (21… Ld5!) maar bleef gewonnen staan. Tijmen bleef snel spelen en probeerde nog wat trucjes in de stelling te weven. Dat lukte hem nog ook! Henk greep een beetje mis en Tijmen had nog overlevingskansen. Hij bleef echter snel spelen en kwam weer verloren te staan. Hij speelde in mijn ogen veel te lang door. Hij gaf zelfs niet op toen het materiaal K tegen K+T op het bord stond. Gelukkig wist Henk hoe je met dit materiaal mat zet! Link naar de partij.

Lennart Molanus (links) won met zwart van Remmelt Hofstra. Lennart speelde een betere opening en Remmelt liet zo maar een paar pionnen instaan. Lennart maakte het keurig af. Link naar de partij.