Henk en Han schaken thuis

In de week voor de vijfde ronde had Han Meijer enorme pech. Twee lumbale wervels waren ingezakt en Han was aan huis gekluisterd. Gelukkig nam zijn tegenstander, Henk van der Meer het sportief op en ging akkoord om bij Han thuis te spelen. Het was gezellig. Henk won.

In de speelzaal werd hard gestreden om zich te voegen bij de koplopers. Koploper Stef van Kesteren hield Raymon Oord op remise. Loek van der Hagen ging tegen Ruurd Kunnen volop in de aanval. Ruurd verdedigde zich goed en trok aan het langste eind.

Er zijn nu twee spelers met 4½, twee met 4 en negen met 3½. Uit deze groep zal de winnaar wel komen. In de strijd om de NOSBO Challenger zijn Raymon, Loek en Thijmen de kanshebbers.

Raymon tegen Stef

Raymon Oord verdedigde zich met de Russische verdediging. De opening verliep volgende de gebaande (theoretische) banen. Misschien had Stef van Kesteren zich op voorhand al tevreden gesteld met een remise, na zijn mooi start met 4 uit 4. Link naar de partij

Loek Ruurd Loek had een aanbod gekregen om in een KNSB wedstrijd te spelen. Fijn te horen dat hij liever in ons toernooi wilde spelen. Hij wil dat proberen te winnen! Nou, dat liet hij wel merken. Hij trok onvervaard in de aanval. Helaas trof hij een tegenstander die zich niet zo snel liet intimideren door de oprukkende pionen tegen zijn koningsstelling. De aanval van Loek sloeg niet door en toen ging het volle punt naar Ruurd.
Link naar de partij

Ramon Jeffrey Aan het derde bord verliep de partij tussen Ramon Middeljans en Jeffrey ten Velde werkelijk dramatisch.
Ramon reageerde nogal ongebruikelijk op het Frans dat Jeffrey hem voorschotelde.
Vrijwel direkt trok Jeffrey in de aanval.
Hij bereikte een gewonnen stelling...
Link naar de partij

Hiddo Dick De rating van Hiddo Zuiderweg is bijna 200 punten hoger dan die van Dick Dalmolen.
Winst voor Hiddo lag voor de hand. De partij ontwikkelde zich regelmatig en Hiddo kreeg een plus.
Tot er iets mis ging....

In deze stelling speelde wit Pd5-e3. 
Hij zag daarmee volledig over het hoofd dat zwart een pion wint met de zet Pxc5.
Hiddo bood direkt remise aan...

Link naar de partij

Marrit Frans Marrit speelt al voor het vierde jaar mee aan ons toernooi.
Menig skalp heeft ze veroverd. Ook tegen Frans ging het aanvankelijk goed.
Ze bood prima weerstand. Frans ging, zoals voor hem gebruikelijk, op zoek naar taktische complicaties.
Marrit had kansen tot voor het einde om de zaak in evenwicht te houden.
Helaas ging het toch mis...

Link naar de partij

Theo Tijmen Tijmen is ongetwijfeld de "snelste" speler in dit toernooi.
In elke ronde kijk ik als organisator er naar uit of de tegenstander van vandaag, Tijmen zal afstoppen. Ik gaf Theo Dijkstra een goede kans. En inderdaad kreeg Theo vanuit de opening het betere van het spel. Maar toen stokte het. Theo consolideerde de stelling en Tijmen kreeg een mooi paard in the centrum.
Theo had weliswaar een loper op d5, maar toch ging er van de zwarte stelling meer dreiging uit. Paardvorkjes overal... ze brachten Theo in het nauw. En uiteindelijk moest hij een kwaliteit geven. Het eindspel werd door Tijmen goed uitgeschoven. In de analyse laat ik zien hoe Theo het beter had kunnen doen.
Link naar de partij

Jan RaoulRaoul werd in de opening (onaangenaam) verrast door Jan. In het Boedapester Gambiet speelde Jan op zet 4 Dd4 ( na 1.d4 Pf6 2.c4 e5 3.dxe5 Pg4)
Dit kwam voor Raoul (en voor mij) als een volslagen verrassing.
De reaktie van Raoul was niet de beste en hij raakte in de verdrukking.
Raoul meldde dat de partij een echte rollercoaster was geweest en dat hij vier keer het tij wiist te keren.
Jan kreeg zelfs de kans op een mooi mat, maar hij zag het niet:

Wit aan zet.
Jan speelde Pef7+ gevolgd door Pd6.
Wat had Jan moeten spelen?
Link naar de partij

Abedin BoudewijnBoudewijn ging in de opening op ogenschijnlijk gunstige verwikkeling in, maar hij kwam bedrogen uit en verloor een pion. Abedin speelde het vakkundig uit.
Link naar de partij

Johan OscarJohan speelde tegen Oscar een goede partij. In de stelling hieronder heeft wit de kans om af te wikkelen met Lxd6 Kxd6, daarna kan zwart de pion op e7 niet slaan omdat het resterende pionneneindspel kansloos is voor zwart. Johan hield de loper op het bord. Oscar wist remise uit het vuur te slepen.

Link naar de partij

Jaël Wierenga behaalde een knappe remise tegen Paul Zilverberg. Michiel Meeuwsen behaalde eindelijk zijn eerste overwinning.

Wessel Adema opende de stelling nog voor hij zijn koning veilig had gesteld. Jan Pilon greep zijn kansen en stond al snel gewonnen. Link naar de partij

Jan Oord kwam tegen Stella Dekker heel goed te staan. Wellicht was het zelfs gewonnen. Toen wilde Jan het te mooi afmaken en ging het mis. Link naar de partij

De volgende ronde is op 11 maart. We verheugen ons al op de belangrijke ontmoeting tussen Ruurd Kunnen - Stef van Kesteren en de klapper Tijmen Hofstra - Loek van der Hagen.

Links

Partijkeuze