Ruurd Kunnen, winnaar Challenger Loek van der Hagen, winnaar NOSBO Challenger
Ruurd Kunnen
winnaar Postillion Haren Challenger
Loek van der Hagen
winnaar NOSBO Challenger

De bekers van de 4e Postillion Haren Challenger zijn uitgereikt aan Ruurd Kunnen en Loek van der Hagen.

Ruurd won het toernooi overtuigend met 6 uit 7: vijf overwinningen, een remise en een bye. Bovendien speelde hij tegen alle directe concurrenten, dat is niet altijd zo. Gedeeld tweede t/m vierde werden Raymon Oord, Loek van der Hagen en Stef van Kesteren.
Loek van der Hagen mocht de NOSBO Challenger-beker in ontvangst nemen. Deze beker is door de NOSBO beschikbaar gesteld voor de sterkte speler onder 18 jaar.

Raymon tegen Ruurd
Raymon speelt tegen Ruurd, onder toeziend oog van vader Oord

Voor de laatste ronde stond de partij tussen Raymon Oord en Ruurd Kunnen op het programma. Raymon stond een half puntje achter. Bij winst zou zowel de toernooiwinst als ook de NOSBO Challenger-beker voor hem zijn. Hij had wit en is op basis van zijn rating licht favoriet. Het werd een spannende partij, waar volgens mij Ruurd nergens in gevaar was. In feite leek het er op dat hij steeds iets meer initiatief had. Ruurd had genoeg aan remise en stemde in toen dat werd voorgesteld.

Loek van der Hagen Jeffrey
Loek van der Hagen Jeffrey ten Velde

Voor de NOSBO Challenger was het uitermate spannend. Loek van der Hagen stond een halfje achter op Raymon. Hij moest dus in ieder geval winnen van Jeffrey ten Velde! In een Franse Tarrasch kreeg Loek het gebruikelijke spel tegen de isolani op d5. Jeffrey speelde goed tegen en dwong Loek in de verdediging toen deze g3 moest spelen om mat te voorkomen. De witte velden werden zwak en Jeffrey probeerde er gebruik van te maken. Toen schoot Jeffrey een bok en was de partij in een klap voorbij. In de eindstand stonden Raymon en Loek dus gelijk. Loek had echter een half weerstandspuntje meer. Raymon gaat het volgend jaar ongetwijfeld weer proberen!

Ook in de belangrijke partij om de tweede plek tussen Hiddo Zuiderweg en Stef van Kesteren viel de beslissing door een blunder. Hiddo gaf een stuk weg. Zo waren ook zijn kansen op een geldprijs vervlogen. Stef werd gedeeld tweede. Bovendien won hij de eerste ratingprijs in groep A: 150 euro in de pocket!

Loek en Abedin

In ratinggroep B ging de 1e ratingprijs naar Loek van der Hagen (links op de foto). Loek haalde een TPR van maar liefst 1984! Abedin Heij (rechts op de foto) kreeg de 2e prijs. Hij speelde ook een heel goed toernooi. In de laatste ronde won hij een mooie partij tegen Erick Erdsieck (foto hieronder)

Abedin tegen Erick

In ratinggroep C voltrok zich een drama. Voor de laatste ronde was dit de stand:

#spelerW-We
1 Tijmen Hofstra 2.29
2 Jaël Wierenga 2.09
3 Marrit Adema 1.37
4 Stella Dekker 1.34
5 Oscar Hoppen 1.08
Marrit Tijmen Stella Jaël
Marrit Adema Tijmen Hofstra Stella Dekker Jaël Wierenga

Tijmen Hofstra moest het opnemen tegen Marrit Adema. Marrit speelde een heel solide partij en liet zich niet van de wijs brengen door het snelle zetten van Tijmen. Marrit won verdiend en aangezien de twee spelers een vergelijkbare rating hebben, heeft zo'n uitslag een flinke 'swing' tot gevolg in de W-We-score. Tijmen verloor daardoor 0.5, terwijl Marrit 0.5 mocht bijschrijven. Maar de verrassing kwam van de nummer 4, Stella Dekker. Zij won van Ronald Huisinga. De eindstand was hierdoor:

#spelerW-We
1 Stella Dekker 2.26
2 Jaël Wierenga 2.01
3 Oscar Hoppen 2.00
4 Marrit Adema 1.84
5 Tijmen Hofstra 1.82

Bredero zei het al: "het kan verkeren..". Bij de prijsuitreiking werd Marrit uitgeroepen tot 2e ratingprijs winnaar. Dit is dus niet correct. De prijs gaat naar Jaël. Beide spelers waren er niet aanwezig bij de prijsuitreiking.

Paul keept tegen Jan

Een van de partijen die de toeschouwers liet wachten op de prijsuitreiking, was die tussen Jan Pilon en Paul Zilverberg. Normaal gesproken een die Jan moet winnen. Hij probeerde het heel lang, maar moest ten slotte remise toestaan aan de onverzettelijke Paul. Het eindspel met ongelijke lopers was niet meer te winnen...

Tristan Andreas
Tristan van der Schaaf Andreas Tasma

Andreas Tasma moest ook heel lang achter het bord om Tristan van der Schaaf te verslaan. Dit toernooi was het debuut voor Tristan. Met een TPR van 1455 is Tristan duidelijk een belofte. We hopen dat hij volgend jaar weer meedoet!

Ten slotte, de aanmoedigingsprijs van dit toernooi ging naar Alex van Huisstede. Alex speelde een goed toernooi met een mooie TPR van 1653

Alex wint aanmoedigingsprijs

Links

De datums voor volgend jaar staan al vast. Het zijn de KNSB-zaterdagen van ronde 2 t/m ronde 8. Zet ze maar vast in je agenda:

  • Zaterdag 7 okt 2017
  • 4 november 2017
  • 25 november 2017
  • 16 december 2017
  • 3 februari 2018
  • 10 maart 2018
  • 7 april 2018