De slotronde voor de KNSB klassen 2A en 3A werd gisteren georganiseerd door SC Groningen en gehouden in het clublokaal. Twintig teams en vier wedstrijdleiders vonden de weg naar het gebouw van de GSDW.

Ons team heeft zich als leeuwen geweerd. Er werd overtuigend met 5-3 werd gewonnen van het tweede team van het Hilversums Schaakgenootschap.

Maar het mocht niet baten. De belangrijkste concurrent, Groningen 2, won ruim van Unitas 2. We hadden nog zo gehoopt dat Unitas een grotere barriere zou vormen.

Met maar liefst 2-6 ging Unitas de bietenbrug op. Michael de Vrieze kwam zelfs helemaal niet opdagen. Niemand wist waar hij uithing. Op deze manier was het voor ons onmogelijk om Groningen in te halen. Opmerkelijk is dat de website van Unitas geen verslag heeft van deze wedstrijd. Op de Nosbo site wordt wel opgemerkt dat Haren 2 te zwak kwam opdagen en daarmee Groningen 3 zou hebben benadeeld. Geen woord over de wanprestatie van Unitas. Maar dat zal dan ook wel door een Groninger zijn geschreven.

Erwin Heijnen in gesprek met Han van LeeuwenErwin Heijnen in gesprek met teamleider van HSG, Han van Leeuwen.

Han ken ik nog uit de tijd dat we samen lid waren van Utstud, c.q. Paul Keres. Het weerzien na 35 jaar was hartverwarmend. Han vertelde me dat hij nu 70 jaar is geworden en deze functie al 16 jaar heeft gedaan. Daarvoor trouwens jaren een bestuursfunctie voor SC Utracht en daarvoor nog bij Paul Keres.

Conrad MostertmanJohan Lindeman

De eerste die klaar was, was Conrad. Met de Jaenisch bracht hij tegen invaller Johan Lindeman weer eens snel een gewonnen stelling op het bord.


Stelling na 18. La4-b3

Conrad offerde hier natuurlijk met 18... Lg4xf3! 19. Tf1xf3 Tf6xf3 20. g2xf3 en nu had Conrad natuurlijk 20... De5xg3 moeten spelen en niet 20... Lc5xd4?? en wit ontsnapt met 21. Kg1-g2 Hierna lijkt het op remise leek af te stevenen. Gelukkig heeft zijn tegenstander een vrijgevige bui:.


Stelling na 30. f3-f4???

Klik hier om de partij na te spelen.(Commentaar Conrad)

Bert van der LeestHerman van Engen

Bert van der Leest blijft mij verbazen. Zijn tegenstander, Herman van Engen, heeft maar liefst ruim honderd rating punten meer. Maar dat maakt voor Bert geen verschil. Met uitermate scherp spel ging hij er weer vol tegenaan.


Stelling na 12... Da5-a4

Toch niet een alledaagse stelling. Om de veiligheid van zijn koning bekommerde hij zich niet. De omstanders stonden peentjes te zweten. Bert komt met zijn toren binnen over de c-lijn.


Stelling na 20... Ke8xf7

Hier maakt wit de beslissende fout. Het lijkt erop dat de witte dame beslissend kan binnendringen op g6 na 21. Lxh7. Bert heeft echter verder gezien en neemt direct op d4. Wit offert een stuk met Dg6. Maar Bert vindt een veilig plekje voor zijn koning op d6.


Slotstelling na 30. Db4-c4 31. Kf1-e1

Wit geeft op als hij ziet dat zwart zijn zwarte loper uit de penning kan halen met 31... Th8-e8! Wit moet nemen op e8 en dan volgt Lc3 met geforceerd mat. Klik hier om de partij na te spelen.

Paul van LindeKees Nagtegaal

Paul zorgde voor een 3 – 0 voorsprong door een uitermate gedegen overwinning op Kees Nagtegaal.


Stelling na 21. Lc2-b3!

Zwart heeft zojuist zijn loper op g7 begraven. Paul neems zijn kans waar om de sterke loper op d5 af te ruilen en daar een permanente zwakte te creeren. Hij ziet kans om met de toren op de zevende rij te komen en dan is het snel bekeken. Klik hier om de partij na te spelen.

Erwin HeijnenVincent Pandelaar

De eerste die een halfje moest afstaan was Erwin. Vincent Pandelaar (ratingverschil -170!) bouwde stellingsoverwicht op, maar Erwin keepte prima. Vincent moest tenslotte wel genoegen nemen met remise.

Ico van den BornMichael de Vos

Ico van den Born speelde wellicht zijn laatste wedstrijd voor Haren. Als jeugdlid bij ons begonnen en later toen hij ging werken en wonen in Amsterdam, bleef hij zijn club trouw. In de toekomst gaat Ico wellicht in het buitenland werken en kan hij niet meer bij Haren blijven spelen.

Ook deze keer trakteerde Ico ons weer op een ‘roller-coaster’ partij: goede stelling - slechte stelling – kerende kansen – ogenschijnlijk gewonnen - toch nog remise. Als je de lichaamstaal en het steunen en zuchten van tegenstander Michael de Vos mocht geloven, heeft bij blunder op blunder gestapeld.
Ico bracht het team op vier bordpunten. Gezien de stand op de overige borden, lag de winst voor het grijpen!


Stelling na 17... Pe4-g5

Ico heeft helemaal over het hoofd gezien dat het paard vanuit e4 naar g5 kan. Dreigt mat in 1. Niet zo'n leuk tafereel voor een non-paying team-captain.


Stelling na 39... Pe6xc5

In de slotfase voor de tijdcontrole, mist Ico de winst. Ziet U het ook? Klik hier om de partij na te spelen (Commentaar Ico)

Anne HaitsmaJorgen Henseler

Het verhaal van Anne is een beetje triest. Vanuit een goede (gewonnen?) stelling forceerde Anne. In een eindspel met pionnen op beide vleugels had Anne een goede loper tegen een paard. Jorgen Henseler kon slechts afwachten wat er ging gebeuren. Hij had een zwakke pion op f5, maar die kon hij dekken met zijn paard. Door met zijn koning te pendelen van f6 naar e6 kon hij de witte koning tegenhouden. Anne dacht dat hij kosten wat het kost moest winnen en liep met zijn koning naar de damevleugel. Dat was niet zo’n goed idee want toen de pionnen van die vleugel waren afgeruild ging er aan de andere kant een pion verloren. Het eindspel was niet meer te houden…

Jeroen WeggenWim van der Wijk

Jeroen speelde tegen Wim van der Wijk een damegambiet. Wim wist uit de opening een miniem voordeel te halen. Dit bouwde hij met grote precisie uit. Hij won een pion en even leek het erop dat Jeroen het ontstane toreneindspel kon keepen. Hij stond immers met zijn toren achter de vrijpion. Helaas brak de zwakke geïsoleerde pion op e3 hem op. Wim schoof het zorgvuldig naar winst. Tussenstand kwam zo op 4-3 in ons voordeel.


Stelling na 58... Pb4-d5

Hier ging Jeroen in de fout. Hij speelde 34. Td1-c1? In plaats daarvan is 34. Td1-d3 sterker. Zwart kan het paard op d4 niet wegjagen met e5 omdat dan zijn eigen paard in komt te staan. Zwart staat nog wel beter, maar het is nog een hele klus. Klik hier om de partij na te spelen (Commentaar Jeroen)

 

Wiebe WielengaKlaas Harmsen

Zoals zo vaak was ook nu Wiebe de man met het meeste zitvlees. Tegen Klaas Harmsen bereikte Wiebe een lopereindspel van gelijke kleur en vier tegen drie pionnen op een vleugel. De experts ‘langs de lijn’, gaven aan dat dit remise was.


Stelling na 32... f7-f5

Hier begaat wit een ongelofelijke blunder. Hij denkt kennelijk dat hij de pion op d5 toch niet kan houden na e5-e4. Daarom besluit hij hem maar direkt weg te geven met 33. Lg2-f1. Nu kon Wiebe een vrijpion creëeren. Hij liet die opstomen tot de zevende rij.


Stelling na 58... Kc5-d4

Klaas heeft erg veel haast de pion te veroveren. Hij ziet echter over het hoofd dat het materiaal weliswaar gelijk was (K+pion tegen K+pion), maar dat de oppositie die Wiebe had, beslissend is. Wit speelde 59. La6xe2 ??. Klik hier om de partij na te spelen.

 HSG 22064Haren20093 - 5tijdstipstand
1 Kees Nagtegaal 2190 Paul van Linde 2149 0 - 1 17:14 0 - 2
2 Herman van Engen 2149 Bert van der Leest 2033 0 - 1 16:40 0 - 3
3 Wim van der Wijk 2095 Jeroen Weggen 2072 1 - 0 18:00 3 - 4
4 Klaas Harmsen 2088 Wiebe Wielenga 2043 0 - 1 18:15 3 - 5
5 Jorgen Henseler 2001 Anne Haitsma 2029 1 - 0 17:50 2 - 4
6 Vincent Pandelaar 2074 Erwin Heijnen 1906 ½ - ½ 17:16 ½ - 3½
7 Michael de Vos 1975 Ico van den Born 1903 ½ - ½ 17:30 1 - 4
8 Johan Lindeman 1943 Conrad Mostertman 1937 0 - 1 15:50 0 - 1

Al met al dus een prima wedstrijd en een verdiende overwinning. Helaas zullen we volgend jaar het weer in de vertrouwde derde klasse moeten proberen. Met pijn in het hart moeten we afscheid nemen van Ico en Jeroen. Jeroen gaat het proberen met De Twee Kastelen, die vanuit de Friese Schaakbond zijn gepromoveerd.