Eerste vier borden..

In het kader van de samenwerking tussen Oostermoer en Haren trok ik gisteravond naar Zuidlaren. Er stonden twee wedstrijden op het programma: Haren & Osstermoer 3 tegen ScepU en de wedstrijd in de nieuwe viertallencompetitie. Nu bleek de viertallenwedstrijd een week naar voren te zijn geschoven. Wat een pech, dacht ik. Maar dat viel uiteindelijk wel mee omdat de wedstrijd tegen ScepU zeer onderhoudend was. 

In deze wedstrijd speelde een aantal 'oude' bekenden mee. Veel van de spelers ken ik omdat ze hetzij bij Haren hebben gespeeld dan wel betrokken zijn bij het jeugdschaak. Na ongeveer een uur maakte ik in navolging van Bob Romijn een voorspelling. Ik besprak het fenomeen met wedstrijdleider Nico van Huizen en memoreerde dat Bob verslagen tijdens de wedstrijd schreef, inclusief zijn visie op de uitkomst! Op mijn papiertje schreef ik een 6-2 uitslag voor Oostermoer. Maar dit vond ik te gortig. Dus meldde ik 6-2 tegen de wedstrijdleider. Dat is als er geen onverwachte dingen gingen gebeuren. Als...

Laatste vier borden

Aan de laatste vier borden dacht ik dat H&O een ruim overwicht had. Ik dacht dat ze allemaal zouden winnen.

De eerste die klaar was, aan bord 8, was Atze Dijkstra. Hij won overtuigend van Arend Bensink. Naast hen zat aan bord 7 Martin van Timmeren, die met zwart tegen Jan Vijge van ScepU al heel snel materiaalvoordeel had (een volle toren). De partij duurde nog wel lang, maar dat kwam omdat Jan toch steeds weer met taktiek wat van de achterstand trachtte in te halen. Tevergeefs. Dat was dus 2-0. Alles liep volgens plan.

Atze Dijkstra Arend Martin van Timmeren ?

Aan bord 6 had Derk Vegter een overweldigende stelling tegen Erwin Kok. Dus dat punt had ik ook al geteld. Toen ik halverwege de avond weer even polshoogte kwam nemen, zag ik tot mijn schrik dat de bordjes verhangen waren. Derk had een kwaliteit weggegeven en trok aan het kortste eind. Wat jammer.

Peter Weites bord 5 bord 6 Erwin Kok

Aan het vijfde bord speelde Peter Weites bijzonder snel en vastberaden. Hij leek me zeker van zijn zaak. Maar zijn (optisch) voordeel verdween gaande de partij. Beide spelers hadden een toren en paard en pionnen op beide vleugels. De taktische wendingen, die Peter in de stelling trachtte te weven, waren makkelijk te omzeilen.

Zijn stelling werd er niet beter op. Toen de spelers beiden een vrijpion op de damevleugel hadden gecreeerd had wit met zijn koning netjes in het centrum, de beste papieren. Peter kon geen gevaar stichten met zijn vrijpion en wit ging aan de haal met de zege. Nu stond het 2-2, in plaats van mijn verwachtte 4-0!

Hans de Graaf Peter Smits Alexey Svetachov Erick Erdsieck

Aan bord 3, speelde oud-Harenspeler, Peter Smits voor ScepU tegen Hans de Graaf.

Peter speelde de ruilvariant van het Frans. In een niet zo ‘spannende’ stelling probeerde Peter druk te krijgen met ongebruikelijke manoevres. Zo kwam de witte dame op h3 terecht. Hans stelde zich gedegen op en kreeg een klein voordeeltje. Toen Peter via een penning de zaak trachtte te beslissen, keerde Hans de penning plotseling om en gaf Peter op met het materiaalverlies in het vooruitzicht.

Aan bord 4 speelde de voor mij onbekende Alexey Svetachov tegen de mij welbekende Erick Erdsieck. In een partij met tegenovergestelde rochades vlogen de pionnen naar voren. Een naam als Alexey Svetachov maakte mij natuurlijk nieuwsgierig. In het verleden ben ik toch regelmatig spelers uit het (voormalige) oostblok tegengekomen, die heel goed konden schaken. Alexey en Erick waren aan elkaar gewaagd. Ik had daarom ook een remise staan in mijn voorspelling. Het liep toch anders. Erick leek eerst te komen, maar Alexey wist de pionnen tot staan te brengen. Erick had nog een mogelijkheid, met zijn dame op c3 binnen te dringen. Ik denk dat Alexey een variant had om schade te voorkomen. Helaas speelde hij iets anders en ging Erick met het punt aan de haal.

Stef van Kesteren Albert Platje Johan Meirink Jan Pilon

Aan het eerste bord speelde de fameuze Albert Platje voor ScepU tegen Stef van Kesteren. De partij ging fel van start, waarbij Albert een pionoffer bracht in de opening. Of had hij hem verloren? Ik dorst het hem niet te vragen. In ieder geval kwam er een spannende stelling op het bord, waarbij Stef toch wel het beste van het spel had. Totdat hij op de xxe zet det Ta8-d8 in de fout ging. Tegen het einde van de partij kwam er een interessant eindspel op het bord...

De laatste partij...

Aan het tweede bord speelde Johan Meirink tegen Jan Pilon van ScepU. Jan Pilon is deelnemer van het Postillion Haren Challenger. Daar heb ik een paar partijen van hem gezien. Johan beantwoordde het Siciliaans met de Rossolimo-variant (Lb5+). Het werd een flinke laveerpartij waarbij zwart met de pionnen op de damevleugel opstoomde, terwijl wit zijn stukken op de koningvleugel richtte. In het lange gevecht lukt het zwart niet de witte damevleugel te ontwrichten. Toen was het de beurt aan wit. In de fase na ongeveer de 40e zet begon de tijd te dringen. Jan Pilon teerde op de 30 seconden per zet die hij kreeg. Johan had nog even een tijdvoorsprong, maar die slonk ook. Dit was de laatste partij die nog bezig was met een 3-4 achterstand voor H&O. Het leek er op dat Johan aan het langste eind ging trekken. Helaas was de pion die hij op f7 met zijn paard sloeg vergiftig. Na een kalme koningszet Kh8-g8 van Jan, schok Johan zich een hoedje. Zijn paard kon niet meer terug… Hij offerde het beesd voor twee pionnen. Maar toen was het voor Jan redelijk eenvoudig uit te schuiven. In plaats van de gehoopte 4-4, was het nu 3-5. Een heel andere uitslag dan ik voorspeld had. Maar genoten had ik wel.

Het volledige fotoalbum staat op Picasa

  Haren & Oostermoer 3 ScepU 3-5
1 Stef van Kesteren Albert Platje 0-1
2 Johan Meirink Jan Pilon 0-1
3 Hans de Graaf Peter Smits 1-0
4 Alexey Svetachov Erick Erdsieck 0-1
5 Peter Weites Anton Wever 0-1
6 Derk Vegter Erwin Kok 0-1
7 Martin van Timmeren Jan Vijge 1-0
8 Atze Dijstra Arend Bensink 1-0