Of: de ietwat verlaat opgeschreven gedachten bij een doordeweekse wedstrijd

Op het moment dat Jan Schut de wetenswaardigheden opnoemt voor de wedstrijd Lewenborg-Haren & Oostermoer II, gaan mijn gedachten onwillekeurig terug naar een partij gespeeld ergens in de jaren 80 van de vorige eeuw tegen Aldert Jan Grashuis, mijn tegenstander van vanavond. Het moet een wedstrijd geweest zijn tussen Haren III en Veendam. Met zwart was mijn stelling een ruïne, maar ik kon miraculeus ontsnappen met een stikmat, Aldert Jan in vertwijfeling achterlatend. Mijn zoektocht in oude notatieboekjes heeft nog geen resultaat opgeleverd, maar ik blijf doorzoeken...

*It., lett.: 'in het hart'

Wat ik wel kan laten zien is de stelling die vorige week dinsdag op het bord verscheen tegen Aldert Jan:

Wit: Aldert Jan Grashuis
Zwart: Kees Romijn

Stelling na 20. Tfd1

Hier kwam ik op het originele (onzalige?) idee om 21... Pxc2?! te spelen om na 22.Dxc2 te vervolgen met 22...b4. Aldert Jan speelde echter het nuchtere 22. Tac1 en hoe ik daarna de verwikkelingen heb overleefd, vraag het me niet. Om bij de stand 3½-3½ ook nog de winst uit het vuur te slepen, was teveel gevraagd.

Die 3½-3½ was als volgt tot stand gekomen. Tomas speelde op 1 tegen Hiddo Zuiderweg en nadat bijna alle stukken afgeruild waren, werd remise overeengekomen. Bij Jan Auke tegen Tjipko Jan Visser en Carla tegen Jan Wiebe van Veen is voorzover ik heb kunnen waarnemen ook het evenwicht nooit verbroken geweest.

De partij van de avond was die tussen Majid en Ramon Middeljans. Na een Boedapester gambiet leek Majid steeds beter te staan, maar in het eindspel werden de torens van zijn tegenstander plots actief en moest hij het moede hoofd buigen. Achteraf weet Majid zijn verliespartij aan zijn te smalle stoel, hadden we toch maar een breder exemplaar uit de gemeenschappelijke zaal moeten halen...

Thomas speelde het Morra-gambiet van Roy Bons lange tijd origineel tegen, leek te blijven staan maar ten slotte kon hij materiaalverlies niet voorkomen. Stephan tegen Peter Delis was in het middenspel even spannend, maar na een afruil was de muziek eruit. De enige winstpartij kwam op naam van Ton. Hij overleefde een hachelijke stelling en sloeg toe toen hij de kans kreeg.

  Lewenborg            1793 - Haren & Oostermoer 2  1584 4½-3½
1.Hiddo Zuiderweg      1962 - Tomas Hiemstra        1670  ½-½
2.Aldert-Jan Grashuis  1864 - Kees Romijn           1797  ½-½
3.Tjipko Jan Visser    1842 - Jan Auke Hovius       1653  ½-½
4.Jan Wiebe van Veen   1749 - Carla Graafland       1570  ½-½
5.Ramon Middeljans     1786 - Majid Hashemy         1524  1-0
6.Roy Bons             1824 - Thomas Wigmans        1484  1-0
7.Peter Delis          1728 - Stephan van der Hagen 1493  ½-½
8.Johan Jans           1590 - Ton Bontsema          1484  0-1