Middelstum uit, altijd lastig... Gelukkig was net de zomertijd ingegaan. Nu kwamen we voor de verandering eens met daglicht op de mooie Borg Ewsum aan.

Zoals wellicht bekend laat de verlichting in delen van de speelzaal te wensen over. Bijna had ik Hans de Graaf die ik het donkere deel zat, toegefluisterd: "Goed dat jouw stukken wit zijn, die kan je nog zien. Let op die andere zijn moeilijk te zien, die zijn zwart..."
In een gezellige atmosfeer begonnen we aan een mooie wedstrijd...

Even bij Loek kijken…
Even bij Loek kijken…

De eerste die klaar was, was Loek van der Hagen. Loek pakte de lijfvariant van Fred Steggink in het Siciliaans (1.e4 c5 2.Pf3 a6) stevig aan. Fred kon geen weerwoord bieden en gaf na 19 zetten op.

Speel Loeks miniatuur hier na

Even het bord opnieuw opzetten…
Even het bord opnieuw opzetten…

Hans de Graaf was ook snel klaar. Maar voordat aan de partij begonnen kon worden, moest nog even het bord worden gedraaid...
Zijn tegenstander, Be Prins, ontwikkelde na d4 d5 zijn loper naar f5 en kwam de zwaktes op de witte velden na Db3 en b6 niet meer te boven.

Speel hier de partij van Hans de Graaf na

Bart Romijn speelde op verzoek op het tweede bord. Zijn tegenstander zou ongetwijfeld Harry Wubs zijn. En dat klopte! De opening, Budapester gambiet klopte ook! De remise klopte ook! Alles klopte dus. Bart tevreden en Harry Wubs ook. Harry zag niet hoe hij verder moest komen.

Speel hier de partij van Harry en Bart na

Moeilijk, moeilijk…
Moeilijk, moeilijk…

Johan Meirink kon zijn theoriekennis over het Schots toepassen. In een scherpe variant waarin wit een kwaliteit offert voor activiteit greep zijn tegenstander mis. Er kwam een irritante pion op g7 en toen zwart een veneinige matvariant over het hoofd gezien had, gaf hij op. 

Stelling na Te8xe7. Wit slaat toe met een matcombinatie
Stelling na Te8xe7. Wit slaat toe met een matcombinatie

Speel hier de partij van Johan Meirink na

Andreas Tasma kreeg een remise aanbod van Gerry Wubs op een moment in de wedstrijd, dat onze overwinning als duidelijk was. De teamleider gaf geen strak antwoord, zodat Andreas zelf moest beslissen. Hij speelde door en het leek er op dat hij een toren eindspel kreeg met een pion meer fgh tegen fgh en b. Over het algemeen is dit een eenvoudige remise. Andreas zag echter kans om in deze "simpele"stelling een duivelse val te zetten:

Andreas verrast zijn tegenstander met Td5-d1+
Zwart heeft zojuist Td5-d1 schaak gespeeld. Wit kan niet met zijn koning naar h2 vluchten en is dus gedwongen de toren te slaan. Dan kan zwart de ongedekte dame op c7 slaan!

Johan Klinkhammer kwam tegen Jan Mark Hof via zetverwisseling terecht in de Rubinsteinvariant van het Frans. In de opening offerde Johan een pion, die hij bij goed spel van zijn tegenstander wellicht nooit had teruggezien. Uiteindelijk viel de beslissing in een toreneindspel waarbij Johan wat handiger gebruik maakte van de beweigingsvrijheid van zijn torens in samenwerking met zijn vrijpion op de damevleugel. 

Speel hier Johan Klinkhammers partij na

Anne Haitsma
Anne Haitsma aan het begin van de partij tegen Sjouke Gerbens

Anne Haitsma speelde ook een lange partij. In het middenspel "won" Anne twee stukken voor een toren. Omdat zijn tegenstander een (hele) slechte loper had kon Anne zijn tegenstander langzaam wegdrukken. Mooi gespeeld!

Paulo Valiente

Toen ik wegging, was Paulo nog bezig aan zijn partij tegen Frits Brandsma. Toen ik naar zijn stelling keek, leek het mij volledig verloren...

De uitslag 's nachts op de NOSBO site bevestigde dit...

Alles wel beschouwd een prima overwinning met een aantal overtuigende partijen. Jammer van het gelijke spel tegen HSP/Veendam. Anders hadden we wellicht nog een kans op het kampioenschap gehad...

Meer foto's in dit album